IRRC Horice 2014

Zaterdag

Dit weekend werden de 7de en 8ste ronde verreden van  het IRRC. Dit was op het Tsjechische Horice; een nieuwe baan op de kalender, ook voor Frank en Joey, dus er waren voor dit weekend geen verwachtingen voor een goede klassering. Gelukkig hebben we het hele weekend mooi weer gehad dus kon er onder goede omstandigheden op het toch wel lastige en gevaarlijke circuit worden gereden.

Tent

Kwalificatie Joey Den Besten

Bij de eerste kwalificatie werden er 3 ronden achter de safety-car gereden om de coureurs de baan te laten verkennen en te zorgen dat er niet te wild gereden werd. Na die 3 ronden liet Joey zich wat afzakken om zelf zijn lijnen te bepalen en lekker rond te rijden. Joey wist zijn training goed op te bouwen en wist zo elk rondje iets van zijn tijd af te halen. Uiteindelijk reed hij een 2.29,7. Dat was goed voor een 10de plaats.

De tweede kwalificatie startte in de middag onder zeer warme omstandigheden. Joey bleek hier weinig last van te hebben en wist al redelijk snel zijn tijd van kwalificatie 1 te verbeteren en zich op te werken naar een 4de plaats. Maar deze opmars stokte toen Joey in de 4de bocht van het circuit onderuit schoof en hard in de banden vloog. Hij had zelf gelukkig niks opgelopen aan de crash. Alleen de motor was wel flink beschadigd omdat die de stoeprand geraakt had. Er bleek zelfs een gat in het motorblok te zitten waardoor we ook het blok moesten verwisselen. Dat zou een hoop werk worden om dat weer klaar te krijgen voor de zondag.

Foto Horice Frank

Kwalificatie Frank Bakker

Ook bij de Superbike reed de eerste 3 ronden de safety-car voor de rijders. Nadat deze weg was kon Frank het circuit aftasten voor de goede lijnen. Hij reed lekker zijn rondjes. Omdat  hij het circuit niet goed kende wou hij geen rare dingen doen. Ook om te zorgen niet te vallen want daarvoor was het hier te gevaarlijk. Toch reed Frank geen verkeerde tijd van 2.33,7 en dat was goed voor een voorlopige 16de tijd.

De tweede kwalificatie startte onder hete omstandigheden die voor mens en machine lastig waren. Ook Frank bouwde zijn training op zodat hij ieder rondje weer iets harder kon gaan. Hij probeerde om op sommige sectoren van het circuit iets meer risico te nemen. Dit  pakte goed uit en hij wist zijn tijd aanzienlijk te verbeteren naar 2.26,5. Dat was goed voor een 12de startplek, waar Frank tevreden mee was.

Zondag

Op zondag was het weer ook weer mooi en zouden de wedstrijden ook onder droge omstandigheden worden verreden. Nadat er zaterdagavond de hele avond was gewerkt om de motor van Joey weer klaar te krijgen kon hij ook deelnemen aan de wedstrijden. Alles verliep goed in de warming-up voor beide coureurs en ze waren klaar voor de wedstrijden.

Foto motor horice

Race 1 Joey Den Besten

Om half 10 stond de eerst wedstrijd van de IRRC Superport op het programma. Joey had een goede start in race 1 en kwam als vierde door maar hij zag al een groot gat voor zich op de eerst 3 Tsjechen. Omdat Joey nog niet helemaal het vertrouwen had verloor hij een paar plaatsen en werd terug verwezen naar de 7de plaats. Dit was nog niet eens verkeerd want wanneer geen rekening werd gehouden met de gastrijders reed hij op een 3de plaats rond   (van vaste IRRC- deelnemers). Joey had toch druk van Anders Blacha die kort achter hem zat en die ook deelneemt aan de IRRC-competitie. Hij moest nog flink gas geven om hem voor te blijven. Doordat er nog iemand gevallen was kon Joey nog een plek opschuiven. Hij werd  uiteindelijk 6de algemeen en 2de in het IRRC.

Race 1 Frank Bakker

Voor Frank stonde de eerste race om 11 uur gepland. Zijn start vanaf de 12de plaats was slecht. Hij kwam gelijk in het gedrang te zitten en verloor hierdoor een aantal plaatsen. Toch kwam Frank als 13de door in de eerste ronde. Hij zat in een grote groep vanaf de achtste plaats. Hij kon alleen het tempo niet volgen en moest elke ronde toch een seconde prijs geven. Omdat er achter hem ook geen druk was reed Frank een zeer eenzame race en werd afgevlagd op de 13de plaats.

Joey Horice

Race 2 Joey Den Besten

Rond de klok van 15 uur startte de tweede wedstrijd van de Supersport. Joey had deze keer een hele goede start en wist als eerste de bocht in te duiken. Hij reed een halve ronde op kop en toen wisten de Tsjechen voorbij te komen. Joey kon de 2de ronde nog wel volgen maar kon er niet bij blijven. Hij kreeg ook bezoek van coureurs achter hem die hem wisten te passeren en hem terug verwezen naar een 7de plek. Ondanks dat hij zijn eigen Persoonlijk Record (PR) wist te verbeteren kon hij niet dichterbij komen. Ook achter hem was er geen druk en Joey kon gecontroleerd de wedstrijd uitrijden en punten pakken voor het kampioenschap.

Race 2 Frank Bakker

Om half zes startte, na enige vertraging, ook de 2de wedstrijd van de Superbike. Donkere wolken hingen al boven het circuit en het was dus hopen dat het droog zou blijven tijdens de race. Frank had dit keer wel een goede start en wist als 8ste de eerste ronde door te komen. Hij kon die plaats een aantal ronden volhouden totdat er coureurs hem wisten te passeren. Frank kon de tijden van de top 10 niet halen en viel terug naar de 11de plaats. Deze wist hij tot 2 ronden voor het einde vast te houden maar omdat de rondetijden omhoog gingen van Frank kon hij niet voorkomen dat hij werd terug verwezen naar de 13de plaats waarop hij uiteindelijk ook finishte. Omdat er een aantal gastrijders meededen kreeg hij nog een aantal punten voor het kampioenschap.

Ondanks dat Joey en Frank de baan niet kenden hebben ze toch goede zaken gedaan voor het kampioenschap. Joey staat namelijk 1ste  in de Supersport-categorie met 1 punt voorsprong op de nummer twee en dat wordt dus nog heel spannend het laatste weekend in Frohburg. Frank staat nu 3de in de Superbike-categorie en dat wil hij proberen vast te houden in Frohburg. Zo hoopt hij  om het toch niet zo makkelijk lopende seizoen tot een goed einde te brengen.