Den Besten pakt IRRC Supersport dubbelzege in Oss

Performance Racing Achterhoek reed afgelopen weekend alweer de 3e en 4e IRRC races van het seizoen. Dit weekend stonden op het Paalgravencircuit de traditionele Pinksterraces op het programma. Het wegrace team uit Hengelo kende een zeer sterk weekend. Een weekend welke het team niet snel zal vergeten. 

Na de eerste twee races dit seizoen op het thuiscircuit in Hengelo, werd er zaterdag afgereisd naar Oss. Hier stond tijdens het Pinksterweekend het volgende evenement voor het IRRC gepland. Vol vertrouwen ging het team richting het Brabantse land waar zaterdag de tent werd opgebouwd en alles werd klaargemaakt voor de kwalificaties van zondag.

Kwalificaties IRRC Supersport

1 wegraces Oss 2016 foto Henk Teerink (27)
Joey had er weer zin in en was gebrand op een goed resultaat hier in Oss. Hij had ten opzichte van het vorige seizoen hier nog wel wat goed te maken. Dit jaar moest het anders en daarom werd er gelijk vol ingezet tijdens de eerste kwalificatietraining. Doordat directe concurrent Merek Cherveny mee had gedaan aan de Norht West 200 race in Ierland, was deze nog onderweg met het vliegtuig vanuit Ierland naar Nederland. Joey kon hier zijn voordeel mee doen door gelijk in QP1 te knallen. Hij wist een 1.39.7 op de klok te zetten en stond hiermee voorlopig als 2e gekwalificeerd! Tijdens de tweede kwalificatie ging Den Besten er nog eens goed voor zitten en wist een  1.37.6 op het asfalt neer te leggen. Hier was Joey ruim een seconde sneller dan de rest en wist zo de Pole-Position voor zich op te eisen.

Kwalificaties IRRC Superbike

1 wegraces Oss 2016 foto Henk Teerink (14)
Na zijn zeer goede start in Hengelo met 2x een P5, wilde Jochem dit weekend in Oss deze goede lijn doortrekken. Het team had hard gewerkt om de Kawasaki er goed bij te hebben staan. Jochem had er dan ook weer veel vertrouwen in.  Hij ging in een vlot tempo van start en wist een tijd van 1.39.4 neer te zetten. Deze was goed voor een 7e plek.  Voor QP2 moest het sneller en Jochem hoopte dat er nog meer in zat. De tweede kwalificatie ging van start. Weer zat hij er goed bij. Uiteindelijk wist Jochem de tweede en alles beslissende kwalificatie af te sluiten met 1.37.9. Hiermee stond de coureur uit Werkendam nipt binnen de top 10 op een 9e plaats. Jochem was hier niet heel tevreden mee maar haalde vertrouwen uit zijn resultaten van Hengelo.

RACE DAY

Op Pinkstermaandag was het dan zo ver. De wedstrijddag was aangebroken. Er heerste een gezonde wedstrijdspanning bij het team. Zou er vandaag iets moois gebeuren? We wisten het niet. De weersomstandigheden waren ten opzichte van de zondag wel wat verbeterd. Er stond echter nog steeds een straf windje.

Race 1 IRRC Supersport

2 wegraces Oss 2016 foto Damon Teerink (7)
Om 9.45 uur ging de eerste Supersport-race van start.  Joey had een goede start maar kon echter niet voorkomen dat de zeer snelle Tsjech Merek Cherveny de kopstart pakte.  Joey bleef in de achtervolging.  Hij wist dat het nu of nooit was. Na een aantal rondes zag het er naar uit dat de Tsjech er vandoor wilde gaan. Er leek een klein gaatje te ontstaan.  ‘Leek’, want Joey zat nog steeds aan een touwtje samen met Cherveny. Hij zat bovenop het achterwiel van Cherveny. Eén foutje van de Tsjech was voor Joey genoeg om Cherveny in de voorlaatste ronde te verschalken en zo naar de overwinning toe te rijden. Die was in de pocket!! De vreugde was enorm groot bij Joey en het team!
Race 1 IRRC Superbike
Na de Supersport overwinning van zijn teamgenoot, was het de beurt aan Jochem. ‘Sjakie Spektakel’ had direct een wereldstart door van P9 naar P6 op te stomen.  Aan het einde van de derde ronde ontstond er vóór Jochem een flinke crash van Christiaan Nobel die bij het ingaan van de laatste bocht geen remmen meer had en vol de hekken invloog. Dit betekende een 5e positie voor Jochem maar de aansluiting met de eerste vier was daardoor wel volledig weg. Dit resulteerde in een nogal eenzame race. Tegen het einde van de race kende Jochem een mindere periode. Dit had als gevolg dat hij in de laatste bocht nog werd gepasseerd door de Duitser Thomas Wendel. Erg zuur want die 5e plaats leek save te zijn. Helaas, herkansing in race 2 dan maar. Een 6e plaats voor Jochem in race 1.

1 wegraces Oss 2016 foto Henk Teerink (24)

Race 2 IRRC Supersport
Na de euforie van de eerste race, was het tijd voor Joey’s tweede race van de dag. Zou het nog een keer gaan lukken?  De start van Joey was weer razendsnel. Ditmaal was het Laurent Hofman die de kopstart te pakken had. Toch kon de snelle Belg maar even genieten van zijn goede start want halverwege de eerste ronde had Den Besten de leiding al te pakken. Cherveny had wat meer moeite om Hofman te verschalken. Dit gaf Joey de gelegenheid om een gaatje te slaan op zijn achtervolger. Cherveny wist dichterbij te komen. Maar Joey was niet van plan de leiding uit handen te geven en gaf nog eens flink gas bij. Hierdoor wist Joey in de laatste paar ronden te domineren en zo met een dubbelzege aan de haal te gaan in Oss! Weer een overwinning en dus weer 25 punten er bij!

1 wegraces Oss 2016 foto Henk Teerink (41)

Race 2 IRRC Superbikes
De eerste race van Jochem was niet zijn beste. Hij had wel weer de nodige punten maar was niet tevreden omdat hij de vijfde plaats aan zijn neus voorbij had zien gaan. De start was evenals in race 1 super. Jochem zat er weer uitstekend bij op een vijfde plek. Ondanks dat dit keer iedereen vóór Jochem wel op de motor bleef zitten, waren het echter weer de eerste 4 coureurs die een gat wisten te slaan.  Maar Jochem zat niet helemaal in zijn ritme en het wilde net als in de eerste race niet echt lukken waardoor hij uiteindelijk als 6e finishte. Weer de nodige punten voor Jochem in het kampioenschap. . Al met al kunnen we zeggen dat Jochem er weer netjes bij zat als je kijkt maar de omstandigheden waarin hij zich bevond afgelopen weekend.

1 wegraces Oss 2016 foto Henk Teerink (22)

Het Performance Racing team kan zeer tevreden zijn over de behaalde resultaten van Joey in de Supersport. Voor Jochem was het na twee keer een vijfde plek te hebben gehaald in Hengelo, niet het weekend waar hij op gehoopt had. Ondanks dat heeft Jochem er weer heel hard voor gevochten en weer de nodige punten binnen gehengeld voor het kampioenschap. Aan beide heren een dik compliment! Ook de mannen achter de schermen hebben er weer voor gezorgd dat de motoren er top bijstonden!

Nu gaat het team zich richten op het avontuur op Isle of Man. Over een kleine anderhalve week zal het team de lange reis gaan maken.

Het IRRC kent nu een lange stop. Dit komt door het wegvallen van Oostende. Eind juli zal de competitie weer hervat worden op het spectaculaire circuit van Chimay.

 

 

 

 

 

Deel op social media: