Een goede start voor Ilja Caljouw en Virgil-Amber Bloemhard in Frankrijk

De kop is er af en het wegrace seizoen heeft zijn intreden gedaan met de eerste twee races voor de Benelux Cup. Deze werden verreden op het circuit van Croix in Frankrijk. Ilja Caljouw en Virgil-Amber Bloemhard waren erbij namens het Performance Racing Team Achterhoek.

Na een lange winter, was het dan eindelijk zo ver. De start van het seizoen was aangebroken met twee te verrijden races op Franse bodem. Vrijdag werd er door beide heren gestart met een aantal vrije trainingen. De omstandigheden waren verre van ideaal met frisse temperaturen.

De kwalificaties
Ilja en Virgil moesten ook gedurende de kwalificatie dag dealen met wederom koude omstandigheden op en rondom de baan. Ondanks de kou wilde beide coureurs direct hun stempel drukken op de twee kwalificaties zodat ze met een goed gevoel de races op zondag in konden gaan. In de Supersport klasse was het Ilja Caljouw die zijn Performance Racing Yamaha naar een veertiende tijd toe te rijden. Dit was niet wat de coureur uit Smilde voor ogen had, maar tijdens de races werden uiteindelijk de punten pas verdeeld. Virgil-Amber Bloemhard wist over twee kwalificaties zijn Kawasaki naar een zesde tijd op de startgrid te rijden.

Race 1 Supersport
Na de kwalificaties, was het team hard bezig geweest om wat veranderingen aan te brengen in de set-up. Hiermee hoopte Ilja en het team winst te boeken in de races op zondag. Ilja kende een uitstekende start en wist van plaats veertien, naar plaats tien te komen. De coureur uit Smilde kende een uitstekende opmars en wist tijdens de race zijn snelste ronde van het weekend neer te zetten. Dit zorgde ervoor dat de hij wist op te stomen naar een zevende plek. Deze plek wist hij te behouden tot aan de eindstreep. Caljouw was na afloop van de eerste race dan ook zeer tevreden over de veranderingen die het team had aangebracht en het gevoel met de Yamaha R6 was goed.

Foto: Pix4racer

Race 1 Superbike
Virgil vertrok vanaf een zesde plaats aan zijn eerste race voor Performance Racing. De Kawasaki coureur kende een slechte start en was na de eerste doorkomst op plek elf terug te vinden. Het werd dus een ware inhaalrace. De inhaalrace ging er ook daadwerkelijk komen want de coureur uit Andelst wist zich na een aantal sterke ronden op te werken naar plek acht. Hier ging hij direct de strijd aan in het gevecht om plek zes. Het lukte hem om dit gevecht te winnen en zo nipt buiten de top vijf over de finish te komen.

Foto: Pix4racer

Race 2 Supersport
Met wederom een goede start wist Ilja direct de nodige plaatsen te winnen. Deze opmars wist Ilja knap door te zetten tot een aantal ronden voor het einde. Ilja begon aan de achterkant grip te verliezen doordat zijn band minder werd. Dit zorgde er voor dat hij niet meer voluit kon gaan. Plek tien was dus voor deze race het maximaal haalbare resultaat en op deze plek wist hij de race dan ook uit te rijden.

Race 2 Superbike
Dit keer kende Virgil een goede start en kwam als zesde de eerste bocht door. Bij het ingaan van de tweede bocht kreeg hij te maken met een highsider, maar wist deze knap op te vangen. Het gat naar de man op de vijfde plek was hierdoor wel vergroot. Hij wist het gat nog wel kleiner te maken, maar verloor grip aan de achterkant waarna hij besloot om geen onnodige risico’s meer te nemen en zo als zesde afgevlagd te worden.

 

Het was een koud weekend in Frankrijk waardoor de omstandigheden niet altijd ideaal waren. Ondanks dat hebben we weer het nodige testwerk kunnen verrichten en word er door het team en coureurs met een goed gevoel terug gekeken op het eerste raceweekend van het seizoen. Vanuit hier proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de start van het IRRC seizoen 2019.

De volgende stop vindt plaats op 30 april. Dan legt het team een test af op het TT circuit Assen als allerlaatste voorbereiding op de start van het International Road Racing Championschip in Hengelo op 11 en 12 mei aanstaande.

 

Deel op social media: