Een weekend met tegenslagen op het circuit van Imatra in Finland

Van 6 t/m 8 juli was het Performance Racing Achterhoek team actief op het circuit van Imatra in Finland. Tijdens dit weekend stond voor het team alweer de derde ronde voor het IRRC Supersport op het programma. Het was een weekend met ups-and-downs.

Op dinsdagavond werd er richting Duitsland gegaan waar het team per boot richting Helsinki vertrok. Hier kwamen ze op donderdagochtend aan en reden door naar de paddock in Imatra waar het weer alles behalve goed was. Hier werd alles opgebouwd zodat er vrijdagavond kon worden gestart met de vrije trainingen waarna zaterdag de kwalificaties op het programma stonden.

IRRC Supersport kwalificaties
Na de vrije trainingen op vrijdag, was het zaterdag tijd voor de allesbeslissende kwalificatiesessies. De weersomstandigheden waren iets beter dan op de vrijdag maar in de ochtend was het nog steeds twijfelachtig of het ook droog zou blijven maar uiteindelijk was het toch nat op de baan.  Pierre Yves Bian schoot werkelijk uit de startblokken en wist zich direct boven aan de lijst te melden. Helaas moest hij de voorlopige pole in de laatste 2 minuten prijsgeven aan een Finse gastrijder welke sneller was. Ilja Caljouw kende een wat moeilijke kwalificatie. De coureur uit Smilde leek geen goed ritme te kunnen vinden en moest genoegen nemen met een achttiende tijd in de eerste kwalificatie. De tweede kwalificatie was het droog en konden beide coureurs onder goede omstandigheden beginnen aan de tweede en alles beslissende kwalificatie. Ook ditmaal wist Bian zich bij de eerste drie te melden alleen door wat kleine probleempjes moest hij binnenkomen en  zakte hij terug naar een zevende plaats. Caljouw wist zich te verbeteren en op te werken en mocht starten vanaf plaats 13.

Race 1 IRRC Supersport
Na de tweede kwalificatie stond later op de middag de eerste race van het weekend op het programma. Tijdens de start was Bian direct goed weg, Caljouw kende een wat mindere start en moest zich terug knokken. Bian lag een paar ronden op een mooie derde plaats in de race totdat hij Jonathan Goetschy achter zich aan kreeg waarmee hij het gevecht aanging voor de derde plek in de race. Intussen wist Ilja Caljouw zich naar voren te werken in de wedstrijd. Voor Bian werd het een  gevecht tot op de eindstreep welke hij uiteindelijk verloor en genoegen moest nemen met een vierde plek. Dit was erg jammer want er had zeer zeker meer ingezeten. Caljouw wist als tiende over de finish te komen.

Race 2 IRRC Supersport
Op zondag stond de tweede IRRC race van het weekend op het programma. Het weer was ten opzichte van zaterdag een stuk minder en er hing flink wat bewolking boven het circuit. Het was Pierre Yves Bian die bij de start weer ontzettend snel weg was. De Fransman wist zich direct te nestelen in de kop van het veld. Ilja Caljouw startende vanaf een 13e plaats kende wederom een wat mindere start.  Na één verreden raceronde kwam Caljouw al binnen met een kapotte koppeling. Dit was erg zuur en het betekende dat de race er voor hem opzat. Bian wist het gevecht aan te gaan met de top 3 tot dat hij bij het ingaan van de tweede ronde een zeer vervelende crash meemaakte waarbij hij akelig ten val kwam. Dit had tot gevolg dat er een rode vlag in de baan kwam en alle rijders de pitstraat in moesten. Deze gelegenheid was voor Ilja Caljouw gunstig want de reserve motor werd bij het paddock opgehaald en klaargemaakt zodat de coureur uit Smilde toch nog kon starten bij de herstart. Na de crash van Bian bleek dat hij een scheurtje in zijn middenhandsbeentje had. Na de herstart wist Ilja Caljouw een zeer goede race te rijden. Dit leverde hem uiteindelijk een mooie achtste plaats op.

 

Het was niet het weekend waar we vooraf op hadden gehoopt. Soms zit het mee en soms zit het even tegen. Nu gaan we weer hard aan het werk om alles klaar te maken voor de races in Chimay en hopen hier weer goed voor de dag te kunnen komen. Na alle waarschijnlijkheid kan Pierre Yves gewoon van start gaan in zijn ‘semi thuisrace’ in Chimay  

Deel op social media: