Een weekend met twee kanten voor Performance Racing Achterhoek op eigen Varsselring

Voor het Achterhoekse Performance Racing was het weekend van 3 en 4 mei een zeer bijzonder weekend. Tijdens dit weekend werden namelijk de thuisraces van het Achterhoekse team verreden op circuit de Varsselring in Hengelo Gld. Een paar kilometers van waar het team zich gevestigd heeft. De races worden zoals altijd georganiseerd door de Hamove de Hengelose Auto en Motorrijders Vereniging. Teammanager Tonny Wassink is zelf bestuurslid van de HAMOVE voor hem en het team dus een druk weekend. Buiten dat het de thuisraces waren was het de eerste keer dat het team met nieuwkomer Joey den Besten aan de start verscheen en het was de openingsronde van het IRRC waar Joey in het IRRC Supersport uitkomt en Frank in het IRRC Superbikes. Dit weekend had het team het dus behoorlijk druk.

 ONK Hengelo Gld 2014 Joey den Besten. foto Henk Teerink (37)

Al op donderdag avond sliepen de eerste mensen van het team bij de vrachtwagen om vrijdag de tent in te gaan richten, deze tent die het team dit jaar aan de vrachtwagen vast heeft. Ook was er naast de vrachtwagen en de tent waar de motoren stonden en waar gesleuteld werd, de zogenaamde ‘’IRRC tent’’ Hier kon men komen voor kleding van het IRRC en voor eventuele vragen. Deze tent werd ook gebruikt om onze fans, gasten en sponsoren in te verwelkomen..

Zaterdag

 QP 1 en 2  IRRC Supersport Joey den Besten.

Al om acht uur in de ochtend stond de eerste kwakfixatie voor het IRRC supersport gepland. Joey moest onder een kleine ochtendzon aantreden. De wint was nog erg hard en de omstandigheden waren dus verre van idiaal. Joey deed het rustig aan en had als doel om gewoon zijn rem punten te vinden en zijn Yamaha goed aan te voelen. Dit ging hem steeds beter af en hij kon steeds meer het gas open doen. Aan het eind van de kwalificatie stond er een tijd op de klok van 1.59.2 en dat was goed voor een voorlopige 7de tijd. . De tweede kwalificatie verliep ook goed voor Joey, hij kon al snel zijn snelste tijd verbeteren en meedoen om de pole. Joey wist meerdere male zijn tijd te verbeteren en dat resulteerde uiteindelijk in een 3de tijd met 0,8 seconden achter de nummer 1. Joey had dus alle kansen op een mooi resultaat tijdens de wedstrijddag

 ONK Hengelo Gld 2014 Joey den Besten. foto Henk Teerink (3)

QP 1 en 2 IRRC Superbike Frank Bakker

Voor Frank begon de eerste kwalificatie ook vrij vroeg, namelijk om half 9. Frank moest aan het begin weer even wennen aan het gevoel met de R1. Hij kon al snel mee draaien om de eerste 5 plaatsen. Hij reed uiteindelijk een tijd van 1.56.7 en dat was goed voor een 7de plaats. De tweede training zou een dramatische wending krijgen. Na een aantal ronden ging het mis, met het op komen van het start/finish gedeelte schakelde Frank mis en brak de versnellingsbak en begon de R1 slecht te lopen en uiteindelijk constateerde wij dat het blok niet meer te repareren is. Gelukkig kon Frank overstappen op de Kawasaki om toch nog te kunnen trainen. Omdat we er niet op gerekend hadden, kon Frank niet te tijden rijden die hij normaal rijdt toch wist hij zijn tijd te verbeteren naar 1.53.8 en dat is goed voor een 11de plaats op de grid.

IRRC races Hengelo Gld 2014 Frank Bakker. foto Henk Teerink (2)

Trainingen ONK

Joey trainde mee met het ONK Dutch Supersport dit deed hij om extra kilometers te pakken. Na 2 kwalificaties stond hij in de Dutch Supersport als 10de getraind. Joey zou de wedstrijd niet deelnemen, dit vanwege dat het team zich voorledig richt op het IRRC.

Frank trainde ook twee kwalificaties mee in de ONK Dutch Superbikes. Dit deed hij nu ook vooral om de Kawa enigszins naar zijn hand te krijgen. Hij trainde in het ONK naar een 15de tijd..

 

Zondag RACEDAY

Vandaag was het dan eindelijk zover, de race dag van onze thuisraces was aangebroken. De monteurs hadden het druk het team zou maar liefst vier keer op de grid verschijnen. Tevens was er nog iets wat spannend was Joey maakte zijn debuut voor het Achterhoekse race team in de Achterhoek voor het thuispubliek. Het beloofde dus een zeer spannende maar ook drukke dag te worden. Iedereen was zenuwachtig voor wat er vandaag zou gaan gebeuren.

 

Warming-up Dutch Superbikes en Dutch Supersport

Omdat er voor de IRRC coureurs geen Warming-up stond ingepland deden Joey en Frank dit in het ONK. Voor Frank was het zaak de Kawasaki ZX10 goed aan te voelen en ook moest hij gaan kijken of het schakelsysteem zou werken. Voor Joey was het gewoon zaak om zijn rempunten nogmaals te vinden en gevoel  in zijn Yamaha te krijgen. Toen beide mannen hun tijd erop hadden zitten was het tijd om te wachten tot de wedstrijden zouden gaan beginnen.

 

Race 1 IRRC Supersport
Rond de klok van half 12 begon de eerste race voor de IRRC Supersport, tevens was dit ook de eerste race van Joey in dienst van ons team. Joey  was zichtbaar zenuwachtig maar had wel enorm zin in de race.

Joey’s start was niet goed en kwam als 5de de eerste bocht door. Hij kwam in een groepje van vijf coureurs terecht, dit waren de nummers 4 t/m 1. Hij kon ze wel redelijk volgen maar hij kon net niet bij de snelle mannen voor hem aanpikken. Ondanks dat hij niet naar voren komen, wist hij voor zich zelf een gat te slaan met de man op p6. Hierdoor kon hij van achterhem niet meer aangevallen worden. Hij probeerde wel naar voren te komen maar het mocht niet baten en daarmee reed Joey zijn eerste wedstrijd met Performance Racing op een hele nette 5de plek uit. Hiermee was het gehele team wel tevreden. Op naar race 2

ONK Hengelo Gld 2014 Joey den Besten. foto Henk Teerink (14)

Race 1 IRRC Superbikes  

Voor Frank begon zijn wedstrijd direct na die van Joey. Frank moest noodgedwongen op de Kawa ZX10 starten omdat in de trainingen van zaterdag de Yamaha R1 kapot was gegaan.

Frank vertrok vanaf p11 zijn start was niet echt best. Hij verloor al gelijk een aantal plaatsen en kwam als 14de de eerste ronde door. Ondanks dat Frank totaal geen vertrouwen had in de motor knokte hij zich zeer knap terug naar een 12de plek. Hier waren Frank en het team natuurlijk niet zo blij mee. Maar ondanks dat heeft Frank het met de middelen die hij had goed gedaan.

IRRC races Hengelo Gld 2014 Frank Bakker. foto Henk Teerink (30)

Race 2 IRRC Supersport

Tegen het eind van de dag om precies te zijn als een na laatste mocht Joey aantreden voor zijn 2e race in het IRRC Supersport geweld.

Zijn start was redelijk goed en was dan ook als 5e weg. Al snel kon hij naar de 4e man toe komen en zo de 4e plaats in de wedstrijd overnemen. Nadat hij deze had overgenomen probeerde de Hallenaar meteen wel direct op jacht te gaan naar de 3e stek in de wedstrijd. Dit lukte hem echter nog niet en viel toch nog weer terug naar P5. Joey liet zich niet uit het het veld slaan en ging toch de strijd aan en liet zien waar hij toe in staat was. Beetje bij beetje vocht hij zichzelf naar een 3e plaats toe met de Nederlander Marcel Zuurbier op een 2e plaats en de Belg  Laurent Hofman liggend op plaats 1. 3 ronden voor het eind ging Marcel Zuurbier hard onderuit, waardoor Joey op schoof naar P2. Het gat tussen hem en Hofman was nog te groot om bij te komen. Even later werd er in de wedstrijd ook code rood afgegeven door de val van Marcel, hierdoor finishte Joey op een knappe P2, ook meteen zijn eerste podium voor dit seizoen en nog wel in de kleuren van Performance Racing. Hier was Joey en het team natuurlijk ook dol gelukkig mee!

ONK Hengelo Gld 2014 Joey den Besten. foto Henk Teerink (75)

 

ONK Hengelo Gld 2014 Joey den Besten. foto Henk Teerink (82)

Race 2 IRRC Superbikes

Als afsluiting mocht het IRRC Superbikes aantreden op het heilige asfalt van de Varsselring. Frank was weer opgeladen voor de tweede race en we zouden gaan zien hoe het hem nu af zou gaan.

Frank was ook dit keer weer niet heel best weg en wist zich toch nog redelijk te revancheren in de eerste ronde. Desondanks vocht Frank zich uiteindelijk naar P12, iets wat gezien het gehele weekend voor Frank nog best wel aardig is.

IRRC races Hengelo Gld 2014 Frank Bakker. foto Henk Teerink (38)

IRRC races Hengelo Gld 2014 Frank Bakker. foto Henk Teerink (11) IRRC races Hengelo Gld 2014 Frank Bakker. foto Henk Teerink (6)

We kijken met gemengde gevoelens terug op onze thuisraces. Met Joey hebben we goede zaken gedaan voor wat betreft het kampioenschap met een mooie 2e plek in race 2. Frank had een minder weekend maar dat ligt niet aan hem zelf. Hij kan gewoon nog niet echt vriendjes worden met de Kawasaki. We gaan proberen voor Oss de motor zo goed mogelijk klaar te maken en dan kijken watt we daar kunnen behalen.

 

Het team wil Harry de cateraar nog bedanken voor het lekkere eten het gehele weekend lang, TOP! Ook willen we alle belangstellende en sponsoren bedanken voor de komst, geweldig dat het bij iedereen zo leeft!!

 

De volgende race staat gepland in het Pinksterweekeinde van 8 en 9 juni op het Paalgraven circuit in Oss, hier worden de 3e en 4e wedstrijd voor het IRRC verreden. De ONK zal natuurlijk ook aan de start staan. Sponsoren en fans zijn hier ook weer van harte welkom om op de wedstrijddag een kijkje te komen nemen.

 

Namens Performance Racing Achterhoek,

Arno Wassink en Kai Zweverink

 

Deel op social media: