Hamberg en Caljouw sterk tijdens 300 bochten race in Tsjechië

In het weekend van vrijdag 19 t/m 21 mei was het Performance Racing Achterhoek team te gast in het Tsjechische Horice. Zij namen hier deel aan de 300 bochten race, welke als training wordt gezien voor de IRRC-races in augustus. Het was een weekend met ups en downs voor het team uit het Gelderse Hengelo. Jorn Hamberg en Ilja Caljouw reden beide een sterk weekend. Virgil-Amber Bloemhard kende de nodige tegenslagen. 

Fotocredit: Martin Peřina

 

Kwalificaties 

Tijdens de kwalificatie-dag stonden er twee kwalificaties op het tijdschema. Het was Ilja Caljouw die zeer sterk begon aan zijn eerste tijdtraining. De Yamaha coureur wist zich voorlopig op de vijfde plaats te kwalificeren. Teamgenoot Jorn Hamberg bouwde zijn tempo ook goed op, maar kreeg last van zogeheten arm-pump en was daarom voorlopig op de achtste plek terug te vinden.  In de Superbike klasse was het Virgil-Amber Bloemhard die een lastige eerste tijdtraining kende. Het goede gevoel met de motor bleef uit en hij stond met zijn Kawasaki op een dertiende tijd na de eerste training. Het was nu zaak om samen met de monteurs te gaan kijken naar een goede afstelling en het nodige te veranderen.  

De tweede kwalificatie in de Supersport klasse werd een waar spektakelstuk. Het werd een rechtstreeks gevecht om de pole tussen Hamberg en lokale held Mereck Cherveny. Het was de laatstgenoemde die de tijdlijst lang aanvoerde. Jorn stond er goed bij op plek twee en het leek er lang op dat dit ook zijn startpositie zou gaan worden. Aan het einde van de kwalificatie kwam Hamberg binnen. De tijd was bijna verstreken, maar toch besloot Jorn om er nog één snelle ronde uit te gaan persen. Of dit lukt, is altijd nog maar de vraag. De Yamaha coureur reedt een fenomenale laatste vliegende ronde en zette een 2:16.558 neer. Hiermee was hij absoluut het snelste en pakte de coureur ook nog eens het laprecord. Ilja Caljouw kwam ook sterk voor de dag en was na de tweede kwalificatie terug te vinden op een vierde startplaats. Ook voor hem dus een goede uitgangspositie. 

Voor Bloemhard werd het een lange zaterdag.  Vanwege een aantal incidenten, werd door de organisatie op het laatst besloten om de tweede Superbike kwalificatie te verzetten naar zondagochtend. Een erg vervelend besluit, want nu wist het team nog niet of de veranderingen die zij hadden doorgevoerd goed uit zouden pakken. Zondagochtend bleek dat Bloemhard nog altijd niet het juiste gevoel met de motor had en geen goede tijd neer kon zetten. Een elfde startpositie was hetgeen waar hij het mee moest doen.  

 

Races 

Na een hectische zaterdag, was het zondag tijd voor een race over twaalf ronden. Jorn Hamberg was goed weg vanaf polepositie, maar ook Ilja Caljouw had een zeer goede start vanaf de vierde plaats. Helaas verscheen direct na de start de rode vlag en werd de race voor lange tijd stilgelegd. Bij de herstart was het wederom Hamberg die goed weg was. Caljouw had een iets mindere start dan bij de eerste start, maar wist zich al snek weer te revancheren. Caljouw ging een mooi gevecht aan om de derde plek en beet zich hierin vast. Hamberg ging zonder het nemen van onnodige risico’s achter Cherveny aan. Helaas lukte het niet om nog voorbij te komen aan de snelle Tsjech, maar ondanks dat gaf Jorn na de race aan veel te hebben geleerd van het rijden op deze baan. Zo pakte de talentvolle coureur een mooie tweede plek. Ilja Caljouw hield in een fantastisch gevecht lang kans op de laatste podiumplaats, maar kon deze helaas net niet halen en werd zo vierde, 

De Superbike race liep voor Virgil-Amber Bloemhard uit op een debacle. Na een goede start vanaf de elfde plek, kwam er direct een rode vlag. Bij terugkomst in de pits was direct duidelijk dat het om een zwaar ongeval ging. Samen met de coureurs besloot de organisatie om de race niet verder door te laten gaan. Erg zuur, maar helaas.  

Deel op social media: