‘Kannibaal’ Jorn Hamberg vreet de concurrentie in Schleiz ook op en behaald weer een dubbelzege

Tijdens een zonovergoten eerste weekend van juni, was het semi-stratencircuit van Schleiz de plaats van actie voor de tweede ronde van het 2023 IRRC Supersport en Superbike kampioenschap. Performance Racing Achterhoek keerde hier sinds het seizoen 2017 weer terug. Het werd een weekend met ups en downs, waarbij het circuit voor Jorn Hamberg en Ilja Caljouw beide nieuw was. Ook Superbike coureur Virgil-Amber Bloemhard leerde een nieuwe baan kennen. Ondanks een lastig weekend, neemt het team uit Hengelo Gelderland ook de nodige punten mee naar huis. 

Fotocredit: Madli Hanson

Vrijdag werd gebruikt om tijdens een zestal vrije trainingen de baan te leren kennen. Dit ging iedere sessie beter en er werd de nodige progressie geboekt. Er werd door de monteurs hard gewerkt om in samenspraak met de coureurs de juiste afstelling te vinden. Dit alles onder schitterende weersomstandigheden. 

Kwalificaties 

Tijdens de zaterdag waren het Jorn Hamberg en Ilja Caljouw die namens Performance Racing als eerste de baan op mochten. Hamberg was direct voorin te vinden. De talentvolle coureur reedt tijdens zijn kwalificatie elf ronden en wist hierin de snelste tijd neer te zetten. Met een 1:29:988 was hij ruim anderhalve seconde sneller dan directe concurrent Merek Cherveny. Caljouw had het lastig in de eerste kwalificatie en stond na 20 minuten op een voorlopige zevende tijd. Tussen beide kwalificaties werd er hard gewerkt om samen met Ilja Caljouw naar de juiste afstelling te zoeken. Dit resulteerde in kwalificatie twee in een tijd van 1.32.585. Hiermee zakte hij een plaatsje ten opzichte van de eerste training en mocht op zondag als achtste starten. Het team en Caljouw waren hier niet tevreden mee en zochten nog verder naar een goede afstelling. Hamberg wist in de tweede kwalificatie zijn tijd niet te verbeteren, maar door de toptijd die hij in de ochtend had neergezet, mocht hij wel vanaf pole starten. Bloemhard had het lastig op zijn Kawasaki in de IRRC Superbike. Het veld was sterk, maar ondanks dat kwam hij niet aan de tijden die hij graag zou willen. Hij mocht op zondag als veertiende totaal en zevende IRRC Superbike-coureur starten. 

Races IRRC Supersport 

Het was Jorn Hamberg die na een goede start, direct de leiding wist te nemen in de wedstrijd. Ilja Caljouw kwam ook goed weg en nestelde zich in een mooie groep. Het werd een tweestrijd tussen Cherveny en Hamberg, waarbij de Performance Racing Achterhoek coureur binnen een aantal ronden weg wist te rijden. Toen de achterblijvers erbij kwamen, nam hij nog meer afstand en wist zeer overtuigend de race naar zijn hand te zetten en pakte zo 25 punten. Caljouw werd vijfde, maar kreeg vanwege een gastrijder, punten voor de vierde plaats 

Race 2 werd een race waarbij Jorn Hamberg en Cherveny meer aan elkaar gewaagd ware. De snelle Tsjech leek het tempo lang te kunnen volgen maar moest aan het einde toch afhaken in de strijd om de overwinning. Zo wist Hamberg voor de tweede keer dit seizoen een dubbel op zijn naam te zetten. Ilja Caljouw maakte een zeer sterke opmars door tijdens zijn tweede race. Hij reedt zeer knap naar de vierde plek toe en leek aan het einde van de race zicht te hebben op meer. Hij ging er nog eens goed voor zitten om te kijken of hij nog derde kon worden, maar in de laatste ronde ging het mis en kwam hij hard ten val op een zeer snel stuk van het circuit.  

Na onderzoek in het ziekenhuis bleek hij een scheur in zijn linkervoet te hebben. Er werden scans gemaakt en verband en gips om zijn voet gedaan. Hierna mocht hij weer terugkeren naar het circuit. 

Races IRRC Superbike 

Bloemhard had op zijn Kawasaki een lastig weekend. Hij was samen met Arno Wassink het gehele weekend zoekende naar de juiste afstelling van de motor. Dit resulteerde ook in twee lastige races. In de eerste race was het een gevecht met de motor en kon de Performance Racing- rijder lastig in een goed ritme komen. Een veertiende plek was in de eerste wedstrijd het maximale. Ondanks dat, scoorde Bloemhard punten voor de negende plek in het kampioenschap. Hiermee wist hij nog een aantal punten mee. 

Tussen beide races werd de motor weer onder handen genomen en werd er teruggegaan naar de afstelling van Hengelo. Dit bleek een goede stap, want in de tweede race was het gevoel aanzienlijk beter en was het minder een gevecht met de Kawasaki. Virgil wist twee plaatsen te winnen ten opzichte van race 1 en werd twaalfde. Hij scoorde een mooie zevende plaats voor het IRRC-kampioenschap. 

 

Deel op social media: