In aanloop naar – IRRC SSP Hengelo 2022: Ilja Caljouw “Belangrijk om alle wedstrijden te finishen en de beide kampioenschappen te beginnen met een mooie vracht punten”

Fotocredit”Conor Farrell

In de nieuwe rubriek ‘In de aanloop naar’ komen de Performance Racing coureurs aan het woord voorafgaand aan een raceweekend. Wat zijn de verwachtingen, wat zijn de laatste nieuwtjes en hoe kijken zij uit naar het aankomende weekend. In aanloop naar het eerste raceweekend van 2022 blikt Ilja Caljouw vooruit op zijn weekend in Hengelo.

Ilja je  rijdt inmiddels alweer heel wat jaren voor PRA, kunnen we zeggen dat dit misschien wel het meest bijzondere seizoen gaat worden gezien jouw deelname aan de TT en overstap naar de Superbikes?


Misschien wel, het eerste jaar was voor mij denk ik wel lastiger. Het eerste jaar voor PRA wist ik niet wat ik kon verwachten en wat het team van mij zou verwachten. Ook had ik in dat jaar nooit het gevoel dat ik het vertrouwen dat ik kreeg terug kon betalen met de resultaten die daarbij hoorden. Dit jaar is dat heel anders: ja, ik sta voor hele grote uitdagingen. Ik weet alleen wel dat ik een team achter me heb staan waar ik blind op kan vertrouwen. Aan de andere kant krijg ik ook alle tijd en vertrouwen van het team om zonder druk deze uitdagingen aan te gaan.

Hoe kijk je terug op de voorbereiding op het seizoen 2022?

Gefrustreerd. We hebben heel veel tijd en geld geïnvesteerd om goed beslagen ten ijs te komen in de superbikes én de supersport. Vanwege het weer in met name Spanje is dit niet zo gegaan als ik wilde. De tijden waren niet slecht maar ik heb nog niet de controle over de motor die ik zou willen hebben.

Hoe gaat tot nu toe je overstap naar de Superbike?

Redelijk naar wens, ik heb nog iets tijd nodig om helemaal tevreden te kunnen zijn.

Je hebt gekozen om ook Supersport te blijven rijden, is dit een bewuste keuze?

Ja, zeker met het oog op de grote wedstrijden in Engeland vind ik het interessant om deze combinatie goed onder de knie te krijgen.

Hoe gaat het overstappen van de Yamaha naar Kawasaki je af?

Het switchen tussen de motoren heb ik in de voorbereiding helaas slechts één keer kunnen doen. Dat viel me behoorlijk tegen. Ik hoop dat dat in Hengelo een stuk beter zal gaan.

Wat zijn jouw verwachtingen na je tweede plaats in de eindstand van het IRRC Supersport, kunnen we verwachten dat je mee gaat doen voor het kampioenschap of is dat gezien je overstap niet realistisch?

Ik hoop het wel maar ik denk dat we daar na Hengelo pas iets over kunnen zeggen. Als ik goed voorin meedraai zonder voor de titel mee te doen en daarnaast in de superbikes en op de TT een goed seizoen heb mag ik denk ik ook tevreden zijn.

Durf je een inschatting te maken waar we je kunnen verwachten binnen het IRRC Superbike veld?

Dat is lastig. Ik heb er zelf wel een beeld bij natuurlijk maar het lijkt me niet verstandig om dat wereldkundig te maken. Uiteindelijk is het mijn eerste jaar op de superbike en moet iedereen (ikzelf misschien wel het meest) me de tijd gunnen om te wennen aan deze klasse.

Vorig jaar was Hengelo natuurlijk redelijk aan het einde van het seizoen, maakt het dat voor aankomend weekend anders?

Voor mij persoonlijk wel. Ik had vorig jaar al goede resultaten in the pocket voor we naar Hengelo gingen. Dan start je de kwalificaties met meer vertrouwen dan nu je uit een matige voorbereiding komt.

Wie wordt je grootste concurrent in het IRRC Supersport voor 2022?

Er zijn meerdere rijders die er goed op staan denk ik. Jorn is weer erg snel dit jaar, dat is een ding wat zeker is. Daarnaast denk ik dat Marek Cerveny en Petr Najman bijzonder snelle fietsen op de grid zullen zetten. Daardoor kunnen ook zij lastig te verslaan zijn.

Wat verwacht je van de eerste twee races van 2022, wanneer ben je tevreden?

In de supersport hoop ik sowieso op podiumplaatsen maar ga ik voor overwinningen. In de superbikes is het mname ervaring opdoen. Het is in ieder geval belangrijk om alle wedstrijden te finishen en de beide kampioenschappen te beginnen met een mooie vracht punten.

Deel op social media: