Performance Racing Achterhoek coureurs maken een goede opmars tijdens IRRC van Oostende

Na Hengelo en Oss was het Achterhoekse Performance Racing team dit weekend te gast in het Belgische Oostende voor de vijfde en zesde wedstrijd van het International Road Racing Championschip. Het team verscheen weer aan de start met haar coureurs Joey den Besten#65 uitkomende in de IRRC Supersport en Frank Bakker#51 uitkomende in de IRRC Superbikes.

 

Nadat we op vrijdagmiddag aan waren gekomen, werd alles opgebouwd en waren we klaar voor de kwalificaties van zaterdag.

 

Kwalificaties Joey den Besten

Joey die nog nooit eerder in actie was gekomen op het circuit van Oostende was erg benieuwd wat hem te wachten stond. Zaterdag tijdens de eerste kwalificatie was het zichtbaar even omschakelen van een stratencircuit in Nederland naar een stratencircuit in België. De man met nummer #65 deed het dan ook rustig aan en haalde geen gekke dingen uit. Met een 1.14.5 stond hij voorlopig op de 16de plaats. De tweede kwalificatie wist Joey wat hem te wachten stond en kon zich dus iets meer gaan focussen op het rijden zelf. Onder toeziend oog van Johan, Kees en Tonny kwam Joey steeds meer naar voren. Hij kon zelfs even de top vijf inrijden. Echter zakte Joey later weg en met een tijd van 1.13.1 stond hij op een nette tiende plek, hij kon dus terug kijken op een mooie startpositie

IRRC Races Oostende 2014 foto Henk Teerink (23)

Kwalificaties Frank Bakker

Frank reed behalve in het IRRC Superbikes dit weekend ook mee met het Belgisch Kampioenschap Superbikes. Frank had dus een druk programma met maar liefst vier trainingen. QP1 van het OBK had Frank het meteen goed naar zijn zin en kon goed zijn weg  vinden. Hij ging steeds harder en aan het einde van de eerste kwalificatie sessie stond er een tijd van1.12.3 op het pitbord hiermee stond hij voorlopig op de derde plaats voor het OBK!

 

Nadat Frank een goede kwalificatie voor het OBK achter de rug had, kon hij er nu vol tegenaan in de klasse waar het echt om ging de IRRC Superbikes. Hij had er zin in en voor het eerst dit seizoen leek Frank echt zijn vertrouwen in de Kawasaki te krijgen. Hij kon vrijwel meteen de top vijf binnen rijden en zat er zo goed bij. Aan het einde van de kwalificatie moest genoegen nemen met een voorlopige vijfde tijd. Iets wat natuurlijk al heel goed was, maar we wouden nog kijken waar we het kon verbeteren.

 

In QP2 van het OBK reed Frank op de Yamaha R1 en kwam helaas ten val.

 

Tijdens kwalificatie twee van het IRRC  Superbikes reed Frank gewoon weer en  hij had er weer zin in. Hij kon gelijk weer tijden rijden waarmee hij in de top vijf terecht kwam. Hij zakte echter weg en de man op de Kawasaki ZX10-R kon terug kijken op een goede training met als resultaat een achtste tijd voor de wedstrijd van het IRRC Superbikes waar hij dus vanaf mocht vertrekken.

IRRC Races Oostende 2014 foto Henk Teerink (14)

OBK

De twee races die Frank reed voor het OBK zagen wij meer als training en zodat Frank een goed gevoel op kon bouwen met de ZX10. We waren maar echt voor een ding gekomen en dat was het IRRC.

 

Race Day

Zondag was het dan eindelijk zover, het moment waar je ieder weekend weer hard voor werkt en naar toe leeft de ‘’Race Day’’ was aangebroken

 

Race 1 IRRC Supersport

Na een redelijk moeilijke trainingsdag wist Joey nu iets meer wat hem te wachten stond. Vanaf P10 je naar voren knokken is geen gemakkelijke opgave.  De start van Joey was goed en hij zat er meteen goed bij. Hij had er zin in en kon gedurende de race steeds iets meer naar voren kruipen. Joey moest flink knokken maar reed naar een knappe zesde plek in race 1!! Voor de eerste keer op Oostende, goed gedaan punten gepakt en erop blijven zitten!

 

Joey den Besten#65 over race 1:

‘’Wat een omschakeling! Strobalen, gaten en hobbels, rakelings langs het publiek heen! Helaas kon ik het maximale er in de kwalificaties niet uithalen waardoor ik als 10e moest starten. Race 1 naar P6 gereden, en flink moeten knokken.’’

 IRRC Races Oostende 2014 foto Henk Teerink (9)

Race 1 IRRC Superbikes

Frank had er zin in en naar de races in het BK had hij een betere feeling met de baan en meer vertrouwen in de Kawasaki. Frank startte vanaf plaats 8 en had een goede start. Er ontstond in de eerste ronde al een groepje van 7 man bestaande uit de plaatsen 8 t/m 2. Onze Duitse vriend Dider Grams was echter te snel en reed weg op P1. Frank lag nog altijd op de achtste plek en kon steeds verder naar voren komen doordat anderen voor hem fouten gingen maken. Met nog 5 ronden te gaan  lag hij op P6 en begon de druk op te voeren op de man voor hem Vic de Corenmeester. Met nog twee ronden te gaan kwam hij er voorbij en eindigde zo op P5!! Zeer goed gedaan. Vanwege de gastrijders zijn we totaal op P4 geëindigd.

IRRC Races Oostende 2014 foto Henk Teerink (34)

Race 2 IRRC Supersport  

Na de goede eerste race, wist Joey nu hoe het kon gaan lopen en dat hij de eerste ronde flinke moest gaan aanzetten en zich ervoor moest gooien. Hij was wederom weer goed weg en kon goed meekomen. Joey stond zijn mannetje en behield goed zijn plaatsen. Hij moest er echt weer voor knokken. Na een aantal rondes op P7 te hebben gereden kon Joey op de finisch de 6de man pakken. Hierdoor werd hij dus zeer knap zesde!!

 

Joey over race 2:

‘’Ik heb erg veel geleerd, en het waserg gaaf! Op naar de andere circuits. As donderdag naar Assen waar ik in het ONK deelneem in het bijprogramma van het MotoGP’’

 IRRC Races Oostende 2014 foto Henk Teerink (52)

Race 2 IRRC Superbikes

Na de goede prestatie van race 1 had het team en Frank er veel vertrouwen in. Frank was weer net als in de eerste race goed weg. Je kon zien dat het vertouwen in de Kawasaki met het weekend groeit. Naar vertrokken te zijn vanaf P8 zat er Frank net als in Race 1 weer goed bij. Hij kwam als 6de door, maar was de aansluiting na de eerste rond al kwijt met de top 5 en na 3 ronden wisten Grams en Kreutz hem te passeren en zakte Frank terug naar de 8ste plaats. Frank kon ook niet aanpikken bij deze twee coureurs en reed daarna op een zeer eenzame 8ste plaats. Frank kon met constante rondetijden de race uit rijden, om uiteindelijk als 8ste over de finish te komen.

IRRC Races Oostende 2014 foto Henk Teerink (24)

Het was weer een weekend waarin beide mannen het goed hebben gedaan! Frank en de Kawasaki worden steeds meer vriendjes. Joey kan het goed vinden op de R6 al is hij dan wel gezakt in het kampioenschap, hij is erop blijven zitten en daar gaat het om en weer de nodige punten gepakt.

 

Wij willen alle spomsoren en mensen bedanken die in Oostende aanwezig waren, Top!

 

Aankomende donderdag vertrekken wij naar Assen voor het bijprogramma van de Dutch TT het ONK Supersport. Hier zullen wij met Joey rijden.

 

 Namens Peformance Racing Achterhoek

Kai Zweverink

   

 

Deel op social media: