Performance Racing team kent een weekend van pech en vreugde in Chimay

In het weekend van 22 t/m 24 juli was het IRRC circus te gast op het mooie stratencircuit van Chimay in België. Hier werden de 5e en 6e ronde voor het IRRC kampioenschap verreden. Het Performance Racing team was weer goed vertegenwoordigd met haar coureurs Joey den Besten en Jochem van den Hoek. 

Op donderdagochtend vertrok het team richting Chimay om alles op te bouwen voor de trainingen van vrijdag. Deze trainingen waren al kwalificatietrainingen. Voor Joey en Jochem was er op vrijdag 1 kwalificatie en op zaterdag twee. Een druk programma dus en met de warmte beloofde het een zware opgave te gaan worden.

Kwalificatie 1 IRRC Supersport vrijdag
Even als vorig jaar telde ook de vrijdag training mee als kwalificatietraining. Dit hield in dat er maar liefst drie kwalificatiesessies over het hele weekend te verrijden waren. Joey had er zin in en wist dat hij dit weekend moest toeslaan. Met het oog op het volgende raceweekend in Horice waar zijn snelle Tsjechische concurrent Mareck Cherveny eisersterk is, zou het dit weekend in Chimay moeten gaan gebeuren. Joey had direct de snelheid erin en wist zo ronde na ronde steeds zijn Yamaha sneller rond te laten gaan. Ook Cherveny had de snelheid er goed in en was constant samen met Joey boven aan de tijdlijst te vinden. Uiteindelijk wist Joey in zijn achtste rondje zijn snelste tijd neer te zetten van 1.43.3 en was hiermee zes duizendste seconde sneller dan Cherveny. Met deze tijd wist Joey dus de pole voor zich op te eisen.

IRRC Chimay 2016 foto Damon Teerink (867)1 IRRC en BeNeCup Chimay 2016 foto Henk Teerink. (373)

Kwalificatie 1 IRRC Superbike vrijdag
Jochem had veel vertrouwen in het raceweekend voor Chimay na zijn eisersterke optreden op Isle of Man. Hij heeft daar drie weken vol met de Kawasaki kunnen rijden en dus moest de coureur uit Werkendam de top vijf in moeten kunnen duiken in Chimay. Jochem ging beginnen aan zijn kwalificatie en had de smaak al direct goed te pakken. Iedere ronde kwam Jochem steeds beter in zijn ritme en wist het tempo steeds meer op te voeren. Jochem was bezig aan een hele goede ronde toen hij zich ver remde dit was erg jammer. Uiteindelijk wist de Kawasaki coureur een tijd van 1.44.7 op de klok te zetten, deze was goed voor een 8ste tijd.

Tijdens de Kwalificatie voor de BeNeCup welke als laatste op de dag werd verreden, was Jochem ook van zins om een goede tijd neer te zetten. Na één ronde ging het echter mis tijdens een gele vlag moest Jochem van het gas af om snelheid te minderen. Toen Jochem dit deed werd hij onderuit gereden door een andere coureur, waardoor Jochem ten val kwam. De crash leverde een bak schade op, hierdoor moesten de monteurs keihard aan het werk om alles weer op tijd klaar te krijgen voor zaterdag. Erg zonde omdat Jochem zelf niks aan de val kon doen. Na de val hebben Arno, Hans en Tonny tot half één in de nacht door gesleuteld. Hierna stond de Kawasaki er weer als nieuw bij. Top werk van de monteurs!

1 IRRC en BeNeCup Chimay 2016 foto Henk Teerink. (1)1 IRRC en BeNeCup Chimay 2016 foto Henk Teerink. (439)

Zaterdag
Op zaterdag stonden er voor Joey en Jochem beide twee kwalificatietrainingen op het programma. Nadat het op vrijdagavond al was begonnen met regenen, was dit op zaterdagochtend nog steeds het geval. De eerste kwalificatie van zowel Joey in de IRRC Supersport als Jochem in de IRRC Superbike werden onder zeer natte omstandigheden. Voor Jochem was het een kwestie van ritme krijgen en vertrouwen in de regen. Dit was lastig omdat Jochem nog veel last had van zijn schouder na de val van vrijdag. Beetje bij beetje wist hij toch zijn steeds meer op te bouwen. Vanwege de zeer natte omstandigheden kon niemand aan de tijden van de vrijdag komen. Joey wist de ochtendsessie af te sluiten met een derde tijd in de regen.

2 IRRC en BeNeCup Chimay 2016 foto HenkTeerink (257)

Tegen de middag werd het toch weer droog en ontstond er een droog spoor op de baan. Dit deed het team besluiten om Joey en Jochem beide op slicks van start te laten gaan. De derde en afsluitende kwalificatie stond op het programma. De verwachting was dat ondanks het droge weer niemand aan de tijden van vrijdag kon komen omdat de omstandigheden een stuk minder waren. Joey wist met een 1.44.7 de snelste tijd op de klok te zetten en sloot daarmee de zaterdag als snelste af. Superbike coureur Jochem van den Hoek wist zich in de middagsessie op te werken naar een 5e plek met een tijd van 1.49.9.

2 IRRC en BeNeCup Chimay 2016 foto HenkTeerink (487)

Zondag RaceDay
De race dag was aangebroken en de weersomstandigheden waren aanzienlijk verbeterd ten opzichte van zaterdag. Het beloofde een mooie race dag te gaan worden. Ondanks dat het 4 uur rijden was, waren er nog een heleboel sponsoren en andere belangstellende komen kijken.

IRRC Supersport Race 1
Rond de klok van 10 uur was het de beurt aan Joey om te laten zien wat hij in zich had. Joey’s start was goed, maar hij kon niet voorkomen dat Cherveny de man was die het veld aanvoerde. Ondanks dat zat Joey er goed bij vanaf P2. Al in de eerste ronde ging het mis en werd de ronde vlag getoond. Waarna er een herstart was over slechts zes ronden. Bij de herstart was Joey aanzienelijk slechter weg dan bij de eerste start. De Yamaha coureur lag rond de 4e plaats bij het uitkomen van de eerste bocht. Een ronde later had Joey zich alweer knap teruggevochten naar P2, maar doordat hij een slechte start had was er een gaatje ontstaan tussen hem en Cherveny. Den Besten probeerde wat hij kon en het gaatje werd ronde na ronde kleiner. Maar doordat het maar een race was over zes ronden kwam Joey net te kort om een aanval in te zetten en moest genoegen nemen met een tweede plek. Het eerste podium van het weekend was een feit

3 IRRC en BeNecup Chimay 2016 foto Henk Teerink (276)IRRC Chimay 2016 foto Damon Teerink (1030)

IRRC Superbike Race 1
Jochem had na zijn ongelukkige val van vrijdag last van zijn schouder. Op zondagochtend gaf Jochem aan dat he alweer ietsjes beter ging. De omstandigheden waren goed en Jochem was van zins om er een mooie wedstrijd van te maken om de na smaak van vrijdag een beetje te vergeten. Al met de opwarmronde ging het mis voor de coureur uit Werkendam. De motor lekte olie en er bleek een probleem met de oliefilter. Door dit probleem moest Jochem zijn Kawasaki van de grid afduwen en was de race al voor hem over. De pech leek maar niet op te houden voor het team en Van den Hoek. De monteurs gingen meteen keihard aan het werk om de motor voor race 2 te kunnen repareren.

3 IRRC en BeNecup Chimay 2016 foto Henk Teerink (154)3 IRRC en BeNecup Chimay 2016 foto Henk Teerink (144)

IRRC Supersport Race 2
Race twee wist Joey wat hem te doen stond. Het gaatje wat er in de eerste race tussen hem en Cherveny zat dichten en er kort op blijven zitten. Dit was een moeilijke opgave maar de coureur uit Borculo wist dat dit het moment was om het te verslaan. De start van Joey was weer uitstekend, maar weer lukte het Joey niet om de kopstart te pakken en dus moest hij toekijken hoe de snelle Tsjech er vandoor ging. Joey wist dat hij direct in de achtervolging zou moeten gaan.  De eerste ronden kon Joey goed volgen maar ondanks dat was er toch een gaatje ontstaan. Inmiddels was het ook Joey die een ruime marche had op de derde man. Hij reed save op de tweede plaats in de wedstrijd en probeerde dichter bij Cherveny te komen. Ondanks dat Joey er alles aan deed moest de Yamaha coureur van Performance Racing ook in de tweede race genoegen nemen met een 2e plek. Joey kon dus voor de tweede keer deze dag naar het podium toe!

3 IRRC en BeNecup Chimay 2016 foto Henk Teerink (225)2 IRRC en BeNeCup Chimay 2016 foto HenkTeerink (558)

IRRC Superbike Race 2
Na het vroegtijdig uitvallen in race 2, was het voor Jochem duidelijk. Hou wou punten scoren om toch nog enig sinds een goed gevoel over te houden aan dit weekend. Hans, Arno en Tonny hadden ondanks de hitte alles op alles gezet om Jochem in race 2 van start te kunnen laten gaan. De problemen waren opgelost en vlak voor aanvang van race 2 kon Jochem zich klaar gaan maken. Jochem’s start was goed en wist zijn achtste stek bij de start te behouden Een ronde later werd de rode vlag getoond waardoor er weer een herstart plaats moest vinden. Bij de herstart was Jochem supersnel weg en dook als 4e de eerste bocht in. Een ronde later kwam Van den Hoek door als 7e man. Deze positie wist Jochem even te behouden, maar lang kon hij niet van zijn zevende plek genieten en werd terugverwezen naar P8. Deze plek wist Jochem te behouden en kwam zo als 8ste over de eindstreep. Het was niet het weekend waar Jochem op had gehoopt had. Zeker na zijn val op vrijdag leek alles mis te gaan. Daarom was de 8ste plaats het maximaal haalbare.

2 IRRC en BeNeCup Chimay 2016 foto HenkTeerink (407)IRRC Chimay 2016 foto Damon Teerink (792)

Het was een weekend van vallen en opstaan. Al met al kunnen we ook positief terugkijken op de twee tweede plaatsen die Joey heeft behaald. Hopelijk heeft Jochem het volgende weekend meer geluk. Nu hebben we een weekend rust en dan staat op 6 en 7 augustus de volgende race in het Tsjechische Horice op het programma. Tevens willen we iedereen bedanken voor de komst naar Chimay en bedanken voor hun support!

 

 

Deel op social media: