Zeer goede seizoensstart voor Performance Racing Achterhoek op eigen Varsselring in Hengelo

Afgelopen weekend ging voor het Performance Racing team het IRRC seizoen 2016 van start op het eigen thuiscircuit de Varsselring in Hengelo Gld. Het team uit Hengelo is het seizoen uitstekend gestart in zowel de Supersport als de Superbike klasse van het IRRC.

Dit weekend was het dan zover, het seizoen beginnen voor eigen publiek en sponsoren op onze eigen Varsselring. Het lijkt heel gewoon te worden omdat we hier elk jaar het seizoen starten maar niks is minder waar, elk jaar is het weer een zeer bijzonder en spannend weekend voor ons team. Donderdag waren de eerste teamleden al aanwezig op het circuit, waar de truck al was neergezet en de grote beschikbaar gestelde tent was opgebouwd. De vrijdag werd er onder natte en zeer koude omstandigheden verder opgebouwd, zodat alles klaar was voor de kwalificaties op zaterdag. Het beloofde een druk weekend te gaan worden voor Joey en Jochem. Beide mannen hadden er voor gekozen om ook in de ONK-BENECUP van start te gaan. Dit hield in dat ze beide 4 kwalificaties zouden rijden.

Zaterdag Kwalificatieday
Op zaterdagochtend hingen er donkere wolken boven de Varsselring. Het was afwachten of we het droog zouden kunnen houden.

IRRC Supersport Kwalificaties Joey Den Besten   
Zaterdagmorgen om 9.45 mocht Joey het weekend namens het Performance Racing team aftrappen met zijn eerste kwalificatie van de dag. Het was koud en er stond een flinke wind in Varssel. Joey had er zin in en wilde meteen wat laten zien. Dat deed de Yamaha coureur dan ook direct en was vlot onderweg. Met een tijd van 1.58.7 was Den Besten verreweg de snelste. Hij was de enige in de baan die een tijd onder de 2 minuten op het asfalt wist te leggen en eiste zo de voorlopige poke voor zich op. Ondanks dat Joey de snelste tijd had ondervond hij veel hinder van drukte op de baan

1 foto Henk Teerink. (146)3 Wegraces Hengelo Gld foto Damon Teerink (715)

Rond de namiddag stond de tweede kwalificatie op het programma. Joey had een goed gevoel maar hoopte nu wel op meer vrij baan, zodat hij flink op het gas kon gaan. Het weer was stukken beter dan in de ochtendsessie en de PRA coureur ging er nog eens goed voor zitten. Een tijd van 1.52.9 in QP2 zorgde ervoor dat Joey op het thuiscircuit van pole mocht gaan vertrekken op de zondag.

 

IRRC Superbike kwalificaties Jochem van den Hoek
Na de eerste kwalificatie, was het de beurt aan de mannen uit het IRRC Superbike om voor het eerst de baan op te gaan. Tussen de wedstrijd in Croix en Hengelo waren er wat aanpassingen gedaan. Het team en Jochem waren erg benieuwd hoe dit uit zou gaan pakken. Het veld in de Superbike klasse van het IRRC is onwijs sterk. Het was dus zaak om er direct goed bij te zitten. Jochem wist in de eerste kwalificatie een tijd van 1.56.9 neer te zetten. Hiermee stond Jochem voorlopig elfde.

1 foto Henk Teerink (19)

Jochem wist dat hij in de tweede kwalificatie alles moest gaan geven om een goede tijd neer te zetten. Tussen de twee kwalificatie door waren er wat aanpassing gedaan aan de vering. In de kwalificaties van de ONK-BENECUP had het team samen met Jochem de afstelling getest. Jochem gaf direct aan een goed gevoel te hebben bij de nieuwe afstelling. Dit gaf veel vertrouwen voor kwalificatie 2. De omstandigheden waren ten opzichte van de ochtendtraining aanzienlijk verbeterd. Jochem kwam steeds beter in zijn ritme en wist zijn Kawasaki goed rond te sturen. 1.52.2 was Jochem’s snelste tijd, deze was goed voor een achtste startplaats op de grid.

1 foto Henk Teerink (10)

Zondag Raceday
Op zondag was het dan eindelijk zover, de eerste races voor Joey en Jochem in hun klasse. Het was in de ochtend nog wat bewolkt maar, iedereen had er vertrouwen in dat het ook vandaag droog zou blijven.
1 foto Henk Teerink. (84)
Race 1 IRRC Supersport
Om 10.00 ging de eerste Supersport race van start Joey mocht vanaf pole vertrekken. Joey kwam met de start als tweede weg achter de Tsjech Merek Cherveny. Joey probeerde om direct bij Cherveny aan te haken en zo in zijn achterwiel te kruipen. Maar bij de eerste doorkomst had de snelle Kawasaki coureur ten opzichte van Joey al een flink gat weten te slaan. Joey deed wat hij kon maar zag dat Cherveny ronde na ronde verder wegliep. Desondanks wist Joey in een goed tempo te rijden. Waardoor hij op zijn beurt weer een gat had geslagen op de 3e man in de wedstrijd Laurent Hoffman. Hiedoorr wist Joey zijn Yamaha naar tweede plek in race 1 te rijden. Het eerste podium was dus een feit!

1 foto Henk Teerink. (102)

1 foto Henk Teerink. (148)

Race 1 IRRC Superbike
Na de Supersport was het de beurt aan ‘Sjakie Spektakel’ om zijn kunsten op de Varsselring te vertonen. Jochem mocht vertrekken vanaf P8 en had direct een hele goede start. Hij dook als 4e de eerste bocht in. Jochem kende een zeer goed begin van de wedstrijd. Het tempo bij de top 3 lag moordend hoog waardoor het voor Jochem onmogelijk was om daar direct naar toe te rijden. De coureur lag nog altijd op een zeer verdienstelijke 4e plaats met in zijn kielzog de snelle Duitser Dider Grams. Jochem wist Grams knap achter zich te houden tot in de derde ronde, toen ging de Grams hem voorbij Jochem probeerde wel weer opnieuw aan te pikken bij de snelle BMW coureur maar, dit lukte hem helaas niet. Jochem reed save op de 5e plaats en gaf deze ook niet meer uit handen. De eerste punten waren binnen!

1 foto Henk Teerink (28)

4 wegraces Hengelo Gld 2016 foto Damon Teerink (429)

Race 2 IRRC Supersport
Rond de klok van twee uur begon de 2e IRRC Supersport race. Joey had een bliksem start en voerde het veld aan bij het ingaan van de Veldermansbocht. Bij de eerste doorkomst lag Den Besten nog steeds op P1 met achter hem Cherveny. De ronde later was de zeer snelle Tsjech al aan Joey voorbij. Joey probeerde nog wel aan te zetten om er bij te blijven, maar zag dat er geen maat stond op het snelle rijden van de man voor hem. Doordat Joey probeerde te blijven volgen sloegen hij en Cherveny een groot gat op de rest van het veld. Zo word de wedstrijd dan ook uit gereden en pakte Joey zijn tweede podium van de dag. Achter Joey was het de Duitser Thomas Walter die als derde over de eindstreep kwam.

1 foto Henk Teerink. (147)

Race 2 IRRC Superbikes
Jochem was weer goed weg bij de start en kwam in de eerste ronde als vijfde door. Van den Hoek kon helaas niet naar voren komen omdat gelijk in de beginfase het tempo er al weer goed in zat. Het was zaak op de vijfde plek in de race vast te houden. Dit keer was het namelijk zo dat de mannen achter Jochem er dicht op zaten. Het behouden van de vijfde plek was niet makkelijk mede omdat landgenoot Johan Frederiks het Jochem in de eindfase van de race nog knap lastig wist te maken. Jochem wist zijn Kawasaki toch om een vijfde positie over de eindstreep te brengen.

4 wegraces Hengelo Gld 2016 foto Damon Teerink (1052)

Dat was het dan. De kop is eraf en het seizoen is begonnen. We kunnen terugkijken op een goed begin van zowel Joey als Jochem. We weten nu als team waar we staan ten opzichte van de concurrentie. Er is nog veel om aan te werken. We willen graag al onze sponsoren, club van 50 leden en alle andere belangstellende bedanken voor hun komst. Nu hebben we één weekend de tijd om alles klaar te maken en dan gaan we naar Oss waar tijdens het pinksterweekend de tweede ronde voor het IRRC zal worden verreden. Beide mannen zullen dan weer vol aan de bak moeten om een goed resultaat neer te zetten.

 

1 foto Henk Teerink (16)

 

1 foto Henk Teerink. (98)

1 foto Henk Teerink (35)

1 foto Henk Teerink (20)

1 foto Henk Teerink. (128)


Deel op social media: