Goede seizoenstart voor Performance Racing Achterhoek tijdens thuisraces

Afgelopen weekend werd op het thuiscircuit van Performance Racing Achterhoek de eerste ronde van het International Road Racing Championschip verreden. Voor het uit Hengelo komende race team zijn de HAMOVE wegraces op de Varsselring dus een echte thuisraces. Tevens stonden dit weekend de eerste races voor het IRRC op het programma en kwam het team dit weekend voor het eerst uit met nieuwkomer Jochem van den Hoek. Naast hem was het natuurlijk Joey den Besten die vorig jaar ook al uitkwam voor het team. Een druk, maar altijd speciaal weekend voor het team, met alle belangstellende en sponsoren.

1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (52)

Zaterdag
Nadat er op donderdag al was begonnen met opbouwen van een grote tent en waarin alles ingericht was, kon op zaterdag worden begonnen aan de kwalificaties. Joey en Jochem hadden er veel zin in en waren gebrand om iets moois te laten zien aan het thuispubliek.

Kwalificaties Joey den Besten#65 IRRC’SUPERSPORT
Terwijl de eerste mensen zich al in de tent melde voor een kopje koffie en een praatje, stond voor Joey om 9.30 uur de eerste kwalificatie op de planning. Het zonnetje scheen en het was nagenoeg wind stil, ideale omstandigheden dus. Het doel was om rustig aan te beginnen en te proberen om zo  het juiste ritme te vinden. En geen onnodige risico’s te nemen. Aan het begin kon je gelijk al zien dat Joey er zin in had en hij gelijk wat wilde laten zien. Hij steeds beter in zijn ritme komen en met een 1.57.4 stond hij voorlopig op de derde plaats getraind. Joey zelf was echter nog niet zo tevreden en zij dat het nog niet ging zoals hij wilde. De tweede kwalificaties had hij veel vertrouwen gekregen doordat hij in de ONK training ook al goed had gepresteerd. Hij kon gelijk aan QP2 al de toon zetten door zich al gelijk bij de eerste 3 te melden. Dit doordat hij als laatste wegging uit het park ferme waardoor hij een vrije baan had. In zijn 10e kwalificatie rondje kon Joey een tijd op de klokken zetten van 1.53.4 hiermee had hij de pole positon te pakken!! Top gedaan dus, het team en Joey waren dan ook dik tevreden!

1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (37)

Kwalificaties Jochem van den Hoek#88 IRRC’SUPERBIKE
Voor Jochem van den Hoek en het team was het echter de eerste kennismaking voor wat betreft een raceweekend met elkaar. Om dan al gelljk met de thuisraces van het team te moeten beginnen was voor Jochem best lastig. Ook de eerste kennismaking met de Kawasaki zou een feit zijn. Dit alles bij elkaar maakte het dus voor beide partijen wel een beetje spannend. Vrijdagavond werd er gepast en werden de nodige veranderingen aangepast. De eerste kwalificatie voor Jochem was om 10.00 uur. Het was allemaal even afwachten, maar ondanks dat had Jochem er erg veel zin in.  Jochem kreeg de opdracht het rustig aan te doen en eerst de motor maar eens te leren kennen. Hij reed rustig zijn rondjes en probeerde zo het ritme goed op te bouwen. Aan het einde van de eerste kwalificatie stond hij op een voorlopige 13e plaats, met een tijd van 1.57.2. Gezien de omstandigheden waren we hier tevreden mee. Na wat veranderingen aan de ZX10 had Jochem ook al meegereden in een kwalificaties voor de ONK. Hier had hij nog meer kilometers kunnen maken en veel ritme op kunnen doen. Hij ging dus met nog meer vertrouwen QP2 van het IRRC in De debutant bij het team wist in de tweede kwalificatie dan ook direct een goed tempo te vinden. Hij kreeg steeds meer vertrouwen in de motor. Uiteindelijk wist hij een zeer knappe 1.53.0 neer te zetten. Hiermee stond hij op een zeer knappe 11e plek. Goed gedaan de eerste keer met de Kawasaki.

IMG_8380

Zondag Race Day
Het was eindelijk zover de race dag. De spanning was voelbaar en we hadden er zin in. Na een goede kwalificatie dag van zowel Jochem als Joey waren we benieuwd hoe het vandaag zou gaan. Het weer was goed er waren enkele wolken maar het zonnetje kwam er steeds meer door. Wel stond er meer wind als op de zaterdag. We hadden er zin in en waren klaar voor de race dag. Vele belangstellende en sponsoren waren al op tijd aanwezig om het mooie spektakel te aanschouwen.

1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (7)

Race 1 IRRC Supersport
De eerste race van Joey was al vroeg op de dag, maar desondanks zaten de tribunes al lekker vol. De start van Joey was zeer goed en hij vloog letterlijk uit de startblokken. Na de eerste doorkomst lag Joey aan kop, met de nummer 1 en 2 vlak achter zich. Vanuit de pitstraat werd na 1 ronde door de wedstrijdleiding het bordje met Joey’s startnummer 65 getoond met daar onder de tekst 20sec. Dit hield in dat hij 20 seconde straftijd had gekregen wegens een zogenaamde jump-start. Door deze straftijd zakte Joey qua plaatsen terug op de lijst maar in werkelijkheid reed hij in de wedstrijd nog steeds op kop. Vanuit de pitstraat bleek dat Joey door deze tijdstraf terug was gezakt naar P9. Erg zuur, maar nu was het zaak om een gaatje te slaan zodat hij op de 20sec straftijd in kon lopen en zo verder naar voren te komen. Vanuit de pitline probeerde Johan aan te geven op het pitbord dat Joey 9e de lag in de wedstrijd. Kees die ook in de pitstraat stond probeerde Joey aan te moedigen dat hij sneller moest gaan. Een ronde later lag hij alweer op P7 en dus had de nummer 65 alweer 2 plaatsen gewonnen! De ronde daarop stoomde hij op naar P4. Dit hield dus in dat hij zijn gat achter hem nog groter was geworden. Met nog één doorkomst te gaan, zou het erom spannen of hij nog een podium plaats kon bemachtigen. En… Ja hoor, in zijn laatste rondje kon er P3 op het pitbord worden gezet en zo was er ondanks de straftijd toch nog een podium gehaald!! Alleen het zure was dat Joey er bij de uitrij ronde pas op gewezen werd dat hij dus geen eerste was geworden. Dit was een erg zuur moment en het is dan ook erg begrijpelijk dat Joey wat teleurgesteld was. Maar ondanks dat heeft Joey zich zeer knap terug geknokt!! Op naar race 2 nieuwe ronde nieuwe kansen.

2 (889)

Race 1 IRRC Superbikes
De eerste race van Jochem was direct na de IRRC Supersport race, een druk programma voor het team dus. Jochem had een goede start en kwam als 9de de eerste ronde door. Omdat hij in de eerste ronde al opgehouden werd doordat de gene voor hem viel moest hij eerst een gat zien dicht te rijden. Uiteindelijk lukte hem dat en kwam in een groepje terecht, dit waren de plaatsen 8 t/m 6. Hij kon steeds verder naar voren komen en lag op een gegeven moment al op een mooie 7e plaats. Hij had uitzicht op een top 5 klassering. Helaas stopte zijn goede opmars, doordat Jochem een foutje maakte en viel hierdoor terug naar plaats 15. Hierna kon Jochem zich sterk revancheren door  nog aantal plaatsen voor zich te winnen en kwam zo als 12e over de eindstreep. Goed teruggevochten, jammer van het foutje want anders had de top 5 er zeker in gezeten. Op naar race 2

1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (39)

Race 2 IRRC Supersport

De tweede race startte om 2 uur. Dit keer had Joey geen valse start, maar was zijn start ook niet zo goed. Hierdoor dook Joey als 2de in de veldermansbocht in. In de eerste ronde kwam Joey als 2de door en konden we al zien dat het zeer lastige zou worden voor hem op de op kop liggende Marek Cerveny te verslaan, doordat er in eerste ronde al een gat tussen hem en Joey was ontstaan. Omdat Joey ook nog in gevecht kwam met Cliff Kloots en Luca Gottardi , kond de nummer 1 Ceverny steeds iets weg lopen. Joey werd terug verwezen naar de 4e plek en had het lastig met de twee coureurs voor hem. Joey wist zich met nog 3 te verrijden rondes terug te vechten naar de 2e plaats. Hierna wilde hij proberen om het gat met de eerste man te dichten. Joey wist het gat nog een stuk te verkleinen maar helaas kwam hij net te kort om aan de eerste man voorbij te gaan. Een knappe 2e plaats was het eind resultaat.

IMG_8894

Race 2 IRRC Superbikes
De tweede race van Jochem startte om 15.20 uur. Voor de start was het droog, maar eenmaal op de startgrid begon het te druppelen. Hierdoor besloten we om banden te wisselen. Toen de monteurs daarmee bezig waren kwam het ondertussen al met bakken uit de lucht. De start van Jochem was wederom goed en hij kwam de eerste ronde door als 7e. Doordat hij al snel een goed gevoel kreeg met de Kawasaki wist hij naar een 6e plaats te komen en kwam hierna in gevecht met Marc Fissette om plaats 5. De heren wisselde heel vaak van positie. Uiteindelijk wist Van den Hoek hem in de laatste ronde met een knappe uitremactie in de molenbocht te passeren en zo werd hij zeer knap 5e!! Een goede prestatie van de coureur uit Werkendam. Waar hij zelf ook heel tevreden mee was

1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (56)

De kop is eraf en het seizoen is begonnen. We zijn erg tevreden over het verloop van onze thuisraces op de Varsselring Het was even spannend hoe alles zou gaan lopen, maar ondanks de hectiche week voorafgaand aan de eerste races, zijn we goed uit de strijd gekomen en kijken uit naar ronde 2 voor het IRRC op het Paalgravencircuit te Oss. Wij willen sponsoren, club van 50 leden en belangstellende heel erg bedanken voor de komst!

Op naar Oss met Pinksteren op 24 en 25 mei!          

1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (5)

 1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (14)\

2 (216)

1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (16)

1 Wegraces Hengelo Gld 2015 foto Henk Teerink (12)

 

2 (951)

 

Deel op social media: