Den Besten nipt buiten de top tien tijdens Dutch Supersport race tijdens Dutch TT 2014!

Afgelopen weekend was het weer zover. Het grootste één daagse motorsportevenement van ons land was een feit, de 84ste Dutch TT. Naast de Moto3, Moto2 en MotoGP, reed het ONK Dutch Supersport in het bijprogramma van de Dutch TT. Performance Racing Achterhoek kwam uit in deze klasse met coureur Joey den Besten.

 Dutch TT 2014 foto Henk Teerink (8)

Donderdag vertrok het team al vanuit de Achterhoek richting het TT circuit, waar aan het einde van de middag al de eerste kwalificatie op het programma stond. De tweede kwalificatie stond gepland voor vrijdag en de race op zaterdag aan het einde van de dag.

 

Kwalificatie 1

Om kwart voor vijf stond de eerste kwalificatie voor de Dutch Supersport op het programma. Joey kon aan het begin van de kwalificatie al gelijk goed in zijn ritme komen, ondanks dat het de eerste keer was dat hij weer op Assen reed. Na de helft van de training besloten we om Joey binnen te halen en er een nieuwe achterband in te zetten. Daarna kon Joey gelijk zijn tijd verbeteren naar een 1.43.8. Dit was goed voor een voorlopige zevende tijd op de start grid. We konden dus tevreden terug kijken op de eerste kwalificatie.

Dutch TT 2014 foto Henk Teerink (2)

Kwalificatie 2

De tweede kwalificatie begon pas vrijdagavond om kwartvoor zeven, nadat alle klassen al hadden gereden. We hadden besloten om de voorband te vernieuwen en de achterband van de eerste kwalificatie te laten zitten omdat hij hier maar vijf rondes mee had gereden. Na tien minuten kwam Joey binnen, hij zei dat hij geen grip meer had aan de achterkant. Aan de achterband was dit ook echter wel te zien. Toch was zijn tijd uit de eerste kwalificatie nog goed voor een 10de tijd op de start grid voor de wedstrijd van zaterdag. Na de tweede kwalificatie  kregen we te horen dat we vier plaatsen werden teruggezet op de grid en dat we dus vanaf plaats 14 moesten gaan starten.

Dutch TT 2014 foto Henk Teerink (9)

Race Dutch Supersport

De race startte om 16.00 uur en was de laatste van de dag. Na een regenachtige dag, was het bij aanvang voor de Dutch supersport gelukkig droog en kon men dus goed van start gaan. Joey had een goede start van plek 14 en kon als 9de haarbocht induiken, hij wist dit niet vast te houden want met insturen van de GT werd Joey voorbij gestoken en moest een wijde lijn nemen en werd zo terug verwezen naar een 18de plaats. Joey liet het er niet bij zitten en wist met constante rondetijden in de 1.43 zich terug te knokken. Met nog 6 ronde te gaan ontstond er een groep je die vocht om de 10de plek en Joey was ondertussen al opgestoomd naar de 13de plaats. Hij wist  de ronde daarna naar de 11de plek te komen met uitzicht op meer, maar 3 ronden voor het einde van de race begon het te regenen en werd er de rode vlag gezwaaid en dat betekende een vervroegd einde aan de Supersport Race. In de eind uitslag is hij uiteindelijk  als 11de gefinisht en dat is een mooie prestatie naar jaar niet meer op Assen te hebben gereden.

 

Dutch TT 2014 foto Henk Teerink (26)

Dutch TT 2014 foto Henk Teerink (10)

De volgende races zijn op het stratencircuit van Chimay voor het IRRC op 26 en 27 juli!

 

Namens Performance Racing Achterhoek,

Arno Wassink en Kai Zweverink

Deel op social media: