Den Besten pakt titel IRRC Supersport 2014, Bakker wordt 3e IRRC Superbike 2014!

Afgelopen weekend stonden de laatste twee races voor het IRRC op de kalender. Deze laatste ronde van het International Road Racing Championschip werd net zoals voorgaande jaren verreden in het Duitse Frohburg. Een evenement wat altijd erg bijzonder is om mee te maken, Dit jaar was het extra speciaal voor het Performance Racing team, omdat Supersport coureur Joey den Besten nog altijd kans had op de titel in de IRRC Supersport. Zijn teamgenoot Frank Bakker vocht dit weekend om behoud van de derde plaats in het IRRC Superbikes. Een druk en vol weekend ging ons dus tegemoet.

 10471308_352350758223161_45545792495885913_n

Al op donderdagmiddag  was het team vertrokken naar Oost Duitsland, waar men na lang te hebben gereden s‘nachts aankwam. Op vrijdag werd alles opgebouwd en ingericht. We hadden een zeer mooie plaats op het paddock en konden alle spullen goed kwijt. Vrijdag kwamen ook de sponsoren die mee waren gereisd naar Duitsland. Het beloofde een mooi weekend te gaan worden, met vooral veel spanning.

 

Zaterdag

Zaterdag stonden er voor het team in totaal 8 kwalificaties op de planning. Twee voor Joey in de Open Supersport en twee in het IRRC Supersport. Frank kon ook vier keer aan de bak, twee keer in de open Superbikes en twee keer in het IRRC Superbikes. De trainingen voor de Open klasse gebruikten we om extra te rijden.

 

Kwalificatie 1 IRRC Supersport Joey den Besten

De eerst kwalificatie in het IRRC Supersport stond gepland om half 9. Het was nog niet echt warm, maar ondanks dat kwam het zonnetje er al wel een beetje door. Vrijdag op zaterdag nacht had het geregend en dus was de baan nog nat. Joey had er zin in, maar deed het vanwege de natte baan nog wat rustig aan.  Hij probeerde een goed ritme te krijgen maar je kon zien dat er nog meer in het vat zat. Maar doordat het zoals gezegd nog koud was nam hij geen onnodige risico’s. Voorlopige stond Joey op een 9de tijd.

 

Kwalificatie 1 IRRC Superbikes Frank Bakker

Kwalificatie 1 voor het IRRC stond om half 10 op de planning. Doordat de baan nog steeds nat was, maar ook enig sinds leek op te drogen was er nog even enige stress over de banden keuze. Maar uiteindelijk werd in overleg met de monteurs besloten om toch op regenbanden van start te gaan. Na 1 rondje te hebben gereden kwam Frank met zijn Kawasaki al weer de pitstraat in omdat de baan te droog was om op regenbanden te rijden. Hierna  werd besloten om de eerste training te laten voor wat het was..

 

Kwalificatie 2 IRRC Supersport Joey den Besten.

De tweede kwalificatie in de Supersport stond gepland in de middag. De baan was inmiddels voorledig droog en de weersomstandigheden waren dan ook optimaal te noemen. Deze kwalificatie was alles beslissend voor de race dag van morgen. Joey had er weer zin in en had veel vertrouwen gekweekt uit de eerdere trainingen in het open Supersport. De man met nummer #65 opende zijn kwalificatie goed en ging als een speer. Maar naar een aantal ronden sloeg het noodlot toe. De schakelpook van de Yamaha R6 was afgebroken en dit betekende einde van kwalificatie 2 en niet echt een optimale startpositie voor de race dag. Joey stond namelijk als 15de gekwalificeerd. Iets waar hij en het team niet blij mee waren, maar het vertrouwen was er zeker en Joey kon maar een ding doen en dat was er goed bij zitten met de start.

 

Kwalificatie 2 IRRC Superbikes Frank Bakker

Frank begon zijn kwalificatie met de Kawasaki, maar omdat er twijfels waren of de motor goed zou lopen werd ook de Yamaha mee naar de pitsstraat genomen. Dit bleek later niet voor niets te zijn geweest, want naar een rondje stapte Frank over op de Yamaha. Hier reed hij 3 rondjes mee. Want hierna kwam Frank alweer binnen vanwege het lekken van olie. Dit betekende einde kwalificatie. Frank kwalificeerde zich desondanks nog als 14de

10712798_352306911560879_1112058267515286450_n

Zondag RACEDAY

Dit was dan DE dag waarop het moest gebeuren. De dag waar we vanaf Horice al naar toe hadden geleefd. Joey zou vandaag kampioen KUNNEN worden. Voor Frank was echter de derde plaats in zijn kampioenschap ook nog van belang. Een spannende dag dus. Zaterdag avond was er door Hans hard gewerkt aan de Kawasaki om voor Frank alles op tijd klaar te  krijgen. Johan had de Yamaha voor Joey ook weer netjes klaargemaakt voor de races.

 

Race 1 IRRC Supersport

Al om kwart voor tien stond race 1 van de Supersport klasse op het programma. Joey was gefocust en klaar om een goede race te gaan rijden. De start van Joey was goed hij kwam gelijk van p15 naar de 9de plaats. Na de eerste doorkomst zagen we ook dat Marek Cerceny de grootste concurrent niet door kwam en dus geen punten zou pakken deze wedstrijd. Joey wist zich gedurende de race naar voren te werken naar een 4de plaats. Wetende dat zijn grootste concurrent geen punten zou pakken, nam Joey geen risico meer om nog verder naar voren te komen maar om de 4de plaats vast te houden om zo punten uit te lopen op Marek Cerceny. Uiteindelijk finishte Joey als 4de, maar kreeg omdat er een gastrijder mee reed punten voor de 3de plaats en wist zo zijn voorsprong te vergroten naar 17 punten.

 

Race 1 IRRC Superbikes

Frank had geen goede start, maar naar de eerste doorkomst zagen we dat Frank zich toch terug wist te vechten naar een 12de plaats. Het rijden op de Kawasaki leek eindelijk iets beter te gaan. Hij wist zich dan ook steeds meer knap naar voren te werken. Uiteindelijk kwam hij op een zevende plek terecht hij wist dit goed vol te houden maar doordat Frank zich het hele weekend al niet zo lekker in orde voelde kon hij zich niet verder naar voren vechten. Frank had met een zevende plaats het maximale voor zichzelf eruit gehaald.

 

Race 2 IRRC Supersport

Deze race moest het dan gebeuren, Joey kon de titel gaan pakken. De start van hem was niet echt optimaal. Maar doordat er voor hem wat rijders vielen kon Joey hier dankbaar gebruik van maken. Hierna ging hij als een speer en kwam de eerste ronde op een zeer knappe derde plek door.  Dit kon hij een aantal rondes volhouden tot dat de Duitser Thomas Kreutz hem voorbij ging. Joey besloot geen risico te nemen hoe graag hij de derde plek ook had willen behouden erop blijven zitten en uitrijden was nu de opdracht.. Dit deed Joey dan ook, en dat betekende dat hij….. IRRC SUPERSPORT KAMPPIOEN 2014 was geworden!!! In de uitloop ronde stonden Kees en Lisanne met een shirtje voor Joey klaar met daarop JOEY DEN BESTEN#65 IRRC SUPERSPORT KAMPOEN 2014! Het kampioenschap was een feit en het feest kon beginnen!!

 

Race 2 IRRC Superbikes

De start van Frank was net als in race 1 niet optimaal. De eerste ronde kwam hij als 10de door dit betekende dat hij in de eerste ronde toch al wel wat goed had weten te maken. Frank wist zich in de twee rondes die daar op volgende zich naar een 8ste plaats te werken. De ronde hierna reed Frank langs de pitsstraat en gaf aan dat de Kawasaki niet meer goed wou schakelen. Toch wist hij zijn 8ste plaats te handhaven. Frank had hiermee het behoud van de derde plaats in het IRRC Superbikes veilig gesteld! Het feest bij het team was dus compleet.

 

We kunnen terug kijken op een zeer goed weekend. Door beide jongens zijn TOP prestatie geleverd. Niet alleen dit weekend maar het hele seizoen door. Joey heeft iets behaald wat niemand had durven dromen. Hij is kampioen geworden in IRRC Supersport in zijn debuut jaar voor ons team! Frank heeft met de middelen die hij tot zijn beschikking had een uitstekend seizoen verreden en is daarbij ook nog papa geworden! Met de derde plaats kunnen het team en Frank erg tevreden zijn

 

Niet alleen de coureurs hebben bijgedragen aan deze top prestaties. Het gehele team, monteurs en mensen achter de schermen hebben hier aan bijgedragen en hun energie ingestoken. Grote dank gaat ook uit naar al onze sponsoren en club van 50 leden want zonder hun steun en bijdrage was dit zeker niet gelukt! Grote klasse!!

 

Namens Performance Racing Achterhoek

Arno Wassink en Kai Zweverink

.

 

Deel op social media: