Ilja Caljouw: “De eerste keer Bray Hill lijkt me fantastisch”

Dit weekend begint de 2022 Isle of Man TT  waarbij Performance Racing Achterhoek voor de tweede keer in haar bestaan met een Nederlander aan de start gaat verschijnen. Voor Ilja Caljouw gaat het zijn grootste avontuur uit zijn leven worden. Daarnaast is het niet alleen een avontuur voor de 34-jarige coureur, maar ook zijn grootste uitdaging. Performance Racing-redacteur Kai Zweverink sprak met Caljouw voorafgaand aan zijn debuut op het eiland Man.

Fotocredit: Madli Hanson

Ilja je staat aan de vooravond van je eerste TT, waar kijk je het meest naar uit?

“Geen idee, alles is nieuw, het is zo groot dat het allemaal bijna niet te bevatten is. De eerste keer Bray Hill lijkt me fantastisch maar zo kan ik nog veel meer bochten noemen.”

Je bent een aantal keer naar het eiland geweest, wat neem je hieruit mee?

“Allereerst natuurlijk de baankennis maar daarnaast ook de waarschuwingen voor de andere factoren. Zorgen dat je op gewicht blijft, zorgen dat je niet alleen maar op dat rennerskwartier rondhangt, etc.”

Hoe heb je de laatste dagen toegewerkt naar de start van de TT?

“Veel vrienden en familie gezien en veel met werk bezig geweest. Je gaat een week weg, dan ben je er weer 2 weken en dan ga je weer 2 weken weg; als je werkgever zich zo flexibel opstelt moet je wel zorgen dat je het een beetje op de rit houdt, zeker als je volgend jaar weer North West 200 en TT wilt rijden.”

Heb je een doel voor deze TT of ben je tevreden als je zonder problemen deze wedstrijd uit weet te rijden?

“Ik zal er geen risico’s voor gaan nemen, maar wil me wel minimaal kwalificeren.”

Heb je in je voorbereiding nog gepraat met coureurs die al eerder op Man hebben gereden?

“Wel met enkele, niet met overdreven veel. Dingen gaan bij mij toch het best als ik ze op mijn eigen manier doe, tuurlijk sta je open voor adviezen maar een overload aan adviezen helpt je ook niet verder. Bovendien hebben andere coureurs het ook allemaal op hun eigen manier beleefd.”

Hoe vind je het om dit avontuur samen met Performance Racing Achterhoek aan te gaan?

“Geweldig, zonder Performance Racing Achterhoek vraag ik me af of ik ooit het niveau bereikt zou hebben om hier überhaupt mee te mogen doen. Dat we dit avontuur dan ook weer samen kunnen doen is fantastisch”

Kun je ons meenemen in hoe jij je voorbereid op een training of wedstrijd, hoe zorg je dat je de juiste focus hebt?

“Bij een ‘normale’ wedstrijd komt de spanning vanzelf. Vanaf 30 minuten van tevoren word ik heel altijd onrustig en opgefokt. Hoe dat hier zal gaan durf ik ook niet te zeggen.”

Hoe werk je gedurende de TT aan je fysieke en mentale gesteldheid, we kunnen ons voorstellen dat ruim anderhalf uur op de motor niet niks is en veel van je vraagt?

“Goed en regelmatig eten en drinken. Om te controleren of dat allemaal goed gaat heb ik een weegschaal bij me zodat ik kan zien of ik op gewicht blijf.”

Hoe kijk je aan tegen de support van alle Nederlanders op het eiland?

“Dat is natuurlijk enorm gaaf! Ik denk wel dat het iets is waar ik me af en toe iets voor af zal moeten sluiten omdat ik natuurlijk wel de focus ergens anders op moet hebben.”

Er wordt een documentaire over je gemaakt, kun je ons daar wat meer over vertellen?

“Er wordt niet een documentaire over mij gemaakt. Het bedrijf achter het TT+ kanaal volgt een aantal rijders waaronder ik. Daarnaast heb ik een camera gekregen om wat beelden in de privésfeer te maken. Hoeveel daarvan in de documentaire terecht gaat komen durf ik niet te zeggen.”

Deel op social media: