Moeilijk IRRC-weekend eindigt met gitzwarte racezondag in Imatra

Afgelopen weekend vond de derde ronde van het IRRC – International Road Racing Championschip plaats in het Finse Imatra. Het was sportief gezien een heel moeilijk weekend voor Performance Racing Achterhoek, maar de crash waarbij oud coureur Joey Den Besten om het leven kwam, zorgde ervoor dat het een dramatisch en gitzwart weekend is geworden. Onderstaand toch een kort verslag van ons weekend.

Kwalificaties

Jorn Hamberg maakte een sterk begin aan zijn weekend in Imatra. De jonge talentvolle coureur noteerde een 1:59:1, dit was goed voor een voorlopige derde startplaats. Ilja Caljouw kende een lastige start en noteerde de tiende tijd in de eerste kwalificatie sessie. Virgul-Amber Bloemhard kende een moeilijke start van het weekend en kon lastig om gaan met de omstandigheden. Een voorlopige vijftiende tijd was het eindresultaat.

De tweede IRRC Supersport kwalificatie viel volledig in het water, waardoor de tijden niet konden worden aangescherpt. Toch kozen Jorn Hamberg en Ilja Caljouw ervoor om even naar buiten te gaan en zo te trainen in de regen. Dit pakte dramatisch uit, want Jorn Hamberg kwam ten val en had heel veel schade aan zijn Yamaha R6. De schade was zo groot dat Hamberg de eerste race op zaterdagmiddag moest missen.  Bloemhard kende een sterke tweede kwalificatie die hij eindigde op P7, maar omdat er natuurlijk wordt gekeken naar de gecombineerde uitslag mocht hij de races starten als vijftiende.

Races IRRC Supersport

Doordat Jorn niet van start ging, was Ilja Caljouw de enige Performance Racing coureur in de baan op zaterdagmiddag. De omstandigheden waren lastig. Ilja Caljouw ging wel van start in de eerste race. Na een rode vlag situatie zou er een herstart plaatsvinden, maar door te hevige regenval werd door de rijders aan de organisatie duidelijk gemaakt dat het onverantwoord was om nog te gaan rijden. Ilja finisht zijn eerste race op een veertiende plaats, maar de punten eindigde hij op P6.

Fotocredit: Madli Hanson

Zondagmiddag stond race twee op het programma. De monteurs hebben tot laat in de nacht door gesleuteld om de motor klaar te krijgen. De Open 600 race werd gebruikt om te checken of alles goed was, maar al snel bleek er een probleem met de elektronica te zijn. Het heeft tot vlak voor de start van race twee geduurd tot dat het opgelost was, maar uiteindelijk kon Jorn van start gaan. Vanaf plek drie kwam hij goed weg, maar kwam al snel in het verkeer terecht, waardoor hij op plek vier kwam te liggen. Even leek het erop dat Jorn de derde plek nog kon pakken, maar helaas zakte hij terug naar plek 5. Voor de punten pakt Jorn de tweede plaats. Caljouw werd achtste en pakte P4 voor de punten.

Races IRRC Superbike

De eerste race werd besloten om niet van start te gaan vanwege te gevaarlijke omstandigheden. De race op zondag werd wel verreden. De omstandigheden waren wederom slecht te noemen. Bloemhard reedt naar een veertiende plek toe. Daarmee scoorde hij punten voor de achtste plek in het kampioenschap. Later werd het vreselijke nieuws van het overlijden van Joey Den Besten bekend. Hiermee verdwijnen natuurlijk alle resultaten naar de achtergrond.

R.I.P Joey Den Besten #65

Met grote verslagenheid nemen wij kennis van het overlijden van mede IRRC Superbike- coureur en oud teamlid Joey Den Besten.

Joey kwam tijdens de sighting lap voorafgaand aan de tweede IRRC Superbike race in Imatra zwaar ten val en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Joey was actief voor ons team van het seizoen 2014 tot 2018. We hebben veel mooie momenten beleeft en behaalde verschillende successen. Zo behaalden we tweemaal (2014 en 2017) samen de IRRC Supersport 600-titel.

Wij zijn als team diep geraakt door deze trieste gebeurtenis en wensen zijn team Motorradtechnik Geenen, familie, vrienden en kennissen heel veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd.

R.I.P Joey Den Besten, we zullen je nooit vergeten!