Pech en podiums voor Performance Racing Achterhoek in het Duitse Frohburg

Het laatste raceweekend van het seizoen 2019 is voor Performance Racing Achterhoek met pieken en dalen verlopen. Het waren gastrijder Jorn Hamberg en Ilja Caljouw die een zeer sterk weekend kenden, terwijl Virgil-Amber Bloemhard niet voor het eerst dit seizoen te maken kreeg met de ‘pechduivel’.

 

Het in Duitsland gelegen Frohburg was het strijdtoneel voor de laatste twee races in het IRRC. Performance Racing Achterhoek reisde af met de wetenschap dat zowel Ilja Caljouw(Supersport) en Virgil-Amber Bloemhard (Superbike), beide nog in de race waren voor de vijfde plaats in de IRRC eindstand. Verder was er de 24 jarige Jorn Hamberg die naar Frohburg kwam voor een gastoptreden.

Kwalificaties IRRC Supersport
Jorn Hamberg en Ilja Caljouw mochten op zaterdag het spits afbijten in de IRRC Supersport kwalificatie nadat ze eerder die ochtend al een kwalificatie in de open klasse hadden verreden. Beide coureurs reden een sterke kwalificatie en trokken zich aan elkaar op. Dit betaalde zich uit in goede tijden, maar omdat het nog wat koud was, namen de mannen geen risico. Hamberg was terug te vinden op een voorlopige tiende tijd, terwijl Caljouw net voor hem op de negende stek stond. De tweede kwalificatie werd verreden onder zonnige omstandigheden en dit zorgde voor zeer goede tijden. De sessie werd dan ook naar tevredenheid afgesloten met Ilja Caljouw op de zesde en Jorn Hamberg op de vijfde plek.

 

Kwalificatie IRRC Superbikes
Na een sterke open klasse kwalificatie begon Virgil goed aan zijn eerste IRRC kwalificatie. Hij bouwde zijn tempo rustig op. Toen Bloemhard net aan wilde zetten ging het mis. Bij het uitkomen van de chicane lag er een oliespoor, waar hij de dupe van werd en onderuit ging. Zuur, want hij kreeg net de kans om een goede ronde te zetten. De Superbike coureur had erg last van zijn enkel, been en zijn hand. Naast zijn eigen gebreken was er veel schade aan de motor en zou hij noodgedwongen op de tweede Kawasaki ZX10 deel moeten nemen. Bloemhard besloot echter in samenspraak met het team de rest van de dag niet meer van start te gaan wegens te veel pijn en af te wachten hoe het op zondag met hem zou gaan.

Race 1 IRRC Supersport
De eerste wedstrijd voor het IRRC Supersport startte om 10.30 uur. Het was gastrijder Jorn Hamberg die een zeer goede start meemaakte en knap binnen de top vijf mee wist te draaien. Hij wist zijn goede gevoel vanuit de open Supersport race, waar hij derde werd mee te nemen naar deze race. Ilja Caljouw kwam met de start in het gedrang en moest helaas aan een inhaal strijd gaan beginnen. Hamberg wist een goed tempo te rijden en kon meedoen om plaats vier of drie. Teamgenoot Caljouw vocht voor wat hij waard was en liet zich niet ten onder gaan en reed vanaf plaats veertien naar vijf toe. Een plaats achter zijn teamgenoot Jorn Hamberg die vierde werd bij zijn debuut voor het Performance Racing team.

Race 1 IRRC Superbike
Ondanks de pijn van de tijdens de trainingen opgelopen crash , wilde Bloemhard toch proberen van start te gaan om zo de nodige punten binnen te halen. Bij aanvang van de start werd de coureur van het Performance Racing team terug geduwd richting pitlane omdat hij te kampen had met een technisch probleem. Hoe veel pech kun je in een weekend hebben? Behoorlijk wat dus! De monteurs gingen rap aan de slag om het euvel te verhelpen.

Race 2 IRRC Supersport
De laatste race van dit jaar in de Supersport 600 klasse was er een om van te genieten voor het publiek. Ilja Caljouw was eerder die middag derde geworden, terwijl zijn teamgenoot knap tweede werd in de open Supersport race op zondag. Jorn Hamberg ging het  gevecht aan gaan voor de derde plek. Ondanks de hevige strijd kon hij dit niet vasthouden en werd zeer knap vierde. Achter dit alles ging Ilja Caljouw het gevecht aan voor plek vijf en wist deze knap voor zich te winnen. Met deze prestatie was ook de vijfde plek in de eindstand van het IRRC Supersport veilig gesteld.

Race 2 IRRC Superbike
Na alle tegenslagen wilde Virgil er toch nog wat van maken en gaf dan ook alles. Hij kwam prima weg en kon zich zelfs binnen de top tien handhaven tot de rode vlag werd getoond. Bij de herstart was het wederom Bloemhard die goed weg was. Beetje bij beetje kon hij steeds verder naar voren komen en oogde zeer strijdlustig. Dit bleek wel want de Kawasaki coureur besliste zijn laatste race van dit seizoen op de eindstreep en werd zeer knap zevende. Door de vele pech van dit weekend is het niet gelukt om de vijfde plaats in het kampioenschap te handhaven, maar in zijn eerste jaar bij het Performance Racing team eindigt Virgil-Amber Bloemhard als zevende in het IRRC Superbikes 2019.

 

Bedankt voor uw steun
Het seizoen zit erop en de laatste races zijn verreden. Het was een seizoen waarbij we veel pech hebben gehad en alles soms net niet goed op zijn plek viel. Dit is jammer, maar hier hebben we in de motorsport mee te dealen. Ondanks dat, hebben we verschillende hoogtepunten gekend en was de samenwerking in het team erg goed. Achter de schermen deden verschillende personen er alles aan om samen tot mooie prestaties te komen. Zonder de steun van de trouwe groep sponsoren die achter ons staat, hadden we dit nooit kunnen bereiken. Ook als het even wat minder ging hadden we de bedrijven en ook onze grote schare ‘club van 50’ leden achter ons staan. Deze laatstgenoemde groep is het afgelopen jaar aanzienlijk groter geworden. Dit komt doordat wij merken dat de motorsport leeft bij particulieren in de Achterhoek, maar ook daarbuiten. Men voelt zich verbonden met ons team en daar zijn we erg blij mee. Wij hopen van harte dat zowel bedrijven als club van 50 leden, het volgend seizoen weer met man en macht achter ons gaan staan om samen tot mooie prestaties te komen. Nu rest ons een lange winter waarin we er weer hard tegenaan gaan om iets moois neer te zetten voor 2020.

Deel op social media: