Performance Racing Achterhoek boekt veel progressie tijdens thuisrace op de Varsselring

Afgelopen weekend werd door de HAMOVE voor de 51e keer de road-races georganiseerd op de Varsselring in Hengelo. Voor het Performance Racing Team betekende dit een thuisrace en tevens de start van het seizoen in het IRRC kampioenschap. Joey den Besten, Ilja Caljouw en Johan Fredriks kwamen namens het team in actie. 

Donderdagavond werd het weekend gestart met de allereerste rijdersparade in het dorp. Het bleek een daverend succes te zijn. De opkomst van zowel de deelnemende coureurs als het publiek was erg groot. Op vrijdagmiddag werd door het team de tent ingericht en alles klaar gemaakt voor de start van het weekend. De kwalificaties op zaterdag konden beginnen.

Kwalificaties IRRC Supersport
De weersomstandigheden waren uitstekend op de Varsselring. Ilja Caljouw mocht met zijn Yamaha R6 beginnen aan de eerste kwalificatie van het seizoen en het weekend in de IRRC Supersport klasse.  Ilja wilde in de eerste kwalificatie het tempo rustig opbouwen om zo een goed ritme te vinden. Caljouw klokte een tijd van 1.58.9. Dit was goed voor een voorlopige 13e plek op de grid. Voorafgaand aan de tweede kwalificatie van het IRRC had Caljouw ook de nodige trainingskilometers gemaakt in de BeNeCup klasse. Dit zorgde voor veel progressie. Aan het begin van de tweede kwalificatie van het IRRC was er al direct een rode vlag situatie. Dit zorgde ervoor dat Ilja en de rest van het deelnemersveld de pitstraat in moesten. Vervolgens mocht men na een korte onderbreking weer de baan op om een tijd neer te zetten. Bij de volgende doorkomst stopte Ilja bij de Molenbocht omdat hij een lekke achterband bleek te hebben. Hierdoor moest Ilja zijn motor de pits in duwen en betekende dit einde kwalificatie. Hij zakte terug naar de 22e plek. Erg zonde dat dit juist moest gebeuren tijdens de tweede kwalificatie. Dit betekende een inhaalrace voor de zondag.

Kwalificaties IRRC Superbikes
Na de Supersport klasse was het de beurt aan Joey en Johan om te beginnen aan hun eerste kwalificatie van de dag. Joey wilde het tempo met zijn Kawasaki ZX10-R rustig opbouwen om zo een goed gevoel te krijgen met de voor hem nieuwe motor. Dit was de eerste keer dat er onder deze weersomstandigheden getraind kon worden. De eerste kwalificatie wist Den Besten als 14e met een 1.54.8. af te sluiten. Teamgenoot Fredriks wist zijn eerste kwalificatie als 10e af te ronden. Zowel Joey als Johan hadden beide ook gebruik gemaakt van de BeNeCup trainingen om extra te rijden. Daarnaast had men een aantal aanpassingen gedaan aan de Kawasaki. Den Besten wist ruim 2 seconden goed te maken ten opzichte van de eerste IRRC kwalificatie. Met een tijd van 1.52.8 mocht de coureur uit Borculo beide IRRC races van zondag starten vanaf een 15e plaats. Johan Fredriks wist zijn Kawasaki te parkeren op een zevende stek met een tijd van 1.49.7.

Race 1 IRRC Supersport
Op de race dag was het evenals tijdens de trainingen schitterend weer. Het publiek was dan ook in grote getale naar de Varsselring gekomen om de eerste IRRC Supersport race van de dag te aanschouwen. Na de pech van gisteren moest Ilja aan een inhaalrace gaan beginnen. Dit beloofde een hele opgave te gaan worden. Bij de start was Ilja goed weg waardoor hij 20e lag bij de eerste doorkomst.  Dit was uiteraard niet de positie die hij voor ogen had maar het was niet anders. Caljouw kwam in een groepje terecht waar diverse positie wisselingen plaatsvonden. Dit kostte veel tijd en hierdoor was het moeilijk voor de Yamaha coureur om naar voren te komen. Uiteindelijk wist Ilja als zestiende over de eindstreep te komen. Doordat Kevin van Leuven en Ilja Caljouw gastrijders waren, scoorde Ilja toch nog een aantal punten voor het kampioenschap.

Race 1 IRRC Superbikes
Na de eerste race in de Supersport klasse was het de beurt aan Joey om zijn eerste race van het seizoen te gaan rijden in de IRRC Superbike klasse. Hij moest vanaf een 15e plaats starten. Onder veel publieke belangstelling en perfecte weersomstandigheden ging de eerste race van start. Joey was als een speer weg en kwam de eerste ronde als 11e door. Er volgde een gevecht met de coureurs op de posities 10 en 9 waarbij enkele keren van positie werd gewisseld. Even leek het erop dat Den Besten door kon stoten naar een 9e positie. Helaas verloor hij dit duel en finishte als tiende.  Johan Fredriks viel helaas uit met technische problemen.

Race 2 IRRC Supersport
Nog altijd waren de omstandigheden perfect en was de temperatuur behoorlijk opgelopen. In de eerste race van de BeNeCup had Ilja een knappe 4e plek weten te bemachtigen. Dit was een goede opsteker voor de tweede IRRC wedstrijd. Ilja was bij de start dan ook direct goed weg en wist in de beginfase heel wat terrein te winnen. De Yamaha coureur wist iedere ronde sterker naar voren te komen en was bezig aan een sterke opmars die zeker een goede eindklassering verdiende. Caljouw had geluk en wist ook nog een aantal plaatsen op te schuiven door een aantal uitvallers. Dit leverde hem uiteindelijk een negende positie op  in de tweede race .

Race 2 IRRC Superbike
Joey had veel vertrouwen gehaald uit het resultaat van de eerste race. De tijden gingen steeds verder omlaag en het gevoel met de Kawasaki ZX10-R werd ook steeds beter. Dat het goed ging bewees Joey in de eerste BeNeCup wedstrijd waarin hij een top prestatie neerzette door een tweede positie te behalen en daardoor  het podium mocht beklimmen. Doordat Joey voor de IRRC races een stuk minder had getraind zou een podium moeilijk worden. Joey was wederom goed weg bij de start en wist in de beginfase al direct veel plaatsen winst te boeken. Hierdoor kon de Kawasaki coureur gaan vechten voor een plek binnen de top 10. Joey wist in deze wedstrijd elke ronde sneller te gaan. Dit zorgde voor een constante verbetering van zijn tijden gedurende deze tweede race. Uiteindelijk wist de Performance Racing coureur als negende over de eindstreep te komen. Hiermee pakte hij weer de nodige punten voor het kampioenschap.  Johan Fredriks wist in de tweede race ditmaal wel punten te scoren en finishte op een keurige zevende plaats.

We kunnen terugkijken op een weekend met ups en downs. Bovenal hebben we veel progressie kunnen boeken op diverse vlakken en kunnen rijden onder goede omstandigheden. Hopelijk kunnen we deze lijn in de volgende raceweekenden doorzetten. Aankomende week 15 t/m 19 mei komt het Performance Racing team in actie tijdens de North West 200 in Noord Ierland.

Wij willen sponsoren, club van 50 leden en andere belangstellenden erg bedanken voor hun komst tijdens onze thuisraces in Hengelo op de Varsselring.

Op naar de North West!

Deel op social media: