Performance Racing Achterhoek coureurs maken indruk op de Varsselring

Onder toeziend oog van vele sponsoren en fans, is het Performance Racing team het seizoen gestart op thuisbasis de Varsselring in Hengelo. Hier organiseerde de HAMOVE alweer voor de 52e keer wegraces. Pech en podiumplaatsen lagen dicht bij elkaar.

Foto: Henk Teerink

Na een zeer succesvolle rijdersparade in het dorp op vrijdagavond, konden op zaterdag de kwalificaties van start gaan. De coureurs hadden een druk schema met zowel kwalificaties in het IRRC, als de Benelux Cup.

Kwalificaties IRRC Supersport
De IRRC Supersport rijders moesten al vroeg aan de bak voor de eerste kwalificatie van het seizoen. De omstandigheden waren niet optimaal en er stond veel wind. Ilja Caljouw wist het tempo goed op te bouwen gedurende zijn eerste meters op de Varsselring. De snelste tijd van de Yamaha coureur was een 1.57.3. Hiermee sloot de coureur de eerste training als negende af. Voor aanvang van kwalificatie twee, was het zonnetje erbij komen kijken en waren de omstandigheden beter. Ilja begon goed aan zijn tweede kwalificatie, echter kwam hier na vier rondes een einde aan. De coureur kreeg te kampen met een technisch probleem. Ilja wist in de sessie een 1.57.3 te rijden. Hiermee stond hij als dertiende op de grid. Dit was niet waar het team en Ilja graag hadden willen staan, maar aan pech is niks te doen.

Foto: Henk Teerink

Kwalificaties IRRC Superbike
Virgil-Amber Bloemhard en Frank Gallagher traden na de Supersport klasse aan voor de eerste kwalificatie van de Superbike klasse. Voor beide Kawasaki coureurs was dit iets bijzonders. De één maakte na vijf jaar zijn rentree en de ander kwam voor het eerst op de Varsselring. Bloemhard wist zijn tempo gestaag op te bouwen en draaide steeds betere ronde tijden. Na de eerste kwalificatie stond de coureur knap zevende met een 1.52.4. Frank maakte voor het eerst kennis met het circuit in Varssel. Gedurende de kwalificatie ging het steeds een beetje beter. Een voorlopige drieëntwintigste plek was het maximaal haalbare. In de tweede kwalificatie vloog Virgil uit de startblokken en wist zich direct binnen de top acht te melden. Van een 1.52 naar een 1.49 in één ronde. Dit zorgde er voor dat de coureur uit Andelst vijfde kwam te staan. In de laatste ronde wist hij zelfs nog een seconde van zijn tijd af te rijden. Helaas zorgde dit niet meer voor een plaats verbetering maar met een vijfde plaats was het team dan ook dik tevreden. Frank Gallagher wist zich ook sterk te verbeteren met een 1.55.1 en wist daarmee een achttiende plaats voor zich op te eisen.

Foto: Karl-Heinz Kalkhake

Foto: Henk Teerink

Race Day
Het was dan eindelijk zover, de race zondag waarin de eerste twee races in het IRRC op het programma stonden. Dit alles onder toeziend oog van onze sponsoren, fans en andere motorsport liefhebbers op de eigen Varsselring.

Races IRRC Supersport
Het Performance Racing team moest al bijtijds aantreden voor de eerste Supersport race. Ilja Caljouw, vertrekkende vanaf een dertiende plaats, kende een wat mindere start. De Yamaha coureur moest direct een tandje bij zetten. Dit deed hij dan ook en wist de weg naar voren in te zetten en zich te revancheren na een wat mindere start. Ilja ging de strijd aan om de tiende plaats. Het was een felle strijd en uiteindelijk wist hij door te stoten naar de negende plaats in de wedstrijd. Op deze plaats wist de Performance Racing coureur te finishen in de eerst race van het seizoen. In de tweede race had Caljouw een betere start en kon zich direct mengen in de top tien. Het werd ook nu weer een mooi gevecht. Ilja probeerde verder naar voren te komen en dit lukte. Hij wist een plaats winst te boeken ten opzichte van de eerste race en kwam zo als achtste over de eindstreep.

Foto: Karl-Heinz Kalkhake

Races IRRC Superbike
Na vijf jaar van afwezigheid, reed Virgil-Amber Bloemhard op zondag zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De coureur met startnummer drieëntwintig, was niet heel goed weg vanaf de vijfde plek. De coureur kwam in de eerste ronde als zevende door en moest de weg naar voren zien te vinden. Dit lukte de coureur ook en hij was weer terug te vinden op plaats vijf. Echter sloeg de pech ook bij Virgil toe, doordat hij problemen kreeg met zijn remmen. Hierdoor zakte de coureur terug naar een twaalfde plaats. De Engelsman Frank Gallagher wist zich in de top twintig keurig te handhaven en finishte als zestiende bij zijn debuutrace op de Varsselring. Voor race twee was Bloemhard gebrand op een goed resultaat. De pech van de eerste race moest worden omgezet in een mooie eindklassering. Ditmaal was de start beter en kon hij direct het gevecht aan gaan om de vijfde positie. Het werd een mooie race waarin een aantal keren van positie werd gewisseld. Uiteindelijk wist Virgil als vijfde te finishen en hiermee was de nasmaak van de pech uit de eerste race definitief weggespoeld. Gallagher deed er in de tweede race nog een schepje bovenop en reed naar een zeer knappe dertiende plaats toe. Een goed resultaat was er dus ook voor Frank.

Foto: Henk Teerink

Foto: Henk Teerink

Benelux Cup
Om extra kilometers te maken, namen de Performance Racing Achterhoek coureurs ook deel aan de races van de Benelux Cup. Dit was niet zonder succes, want in de eerste Supersport race werd Ilja Caljouw knap tweede. In de tweede Supersport race mocht Caljouw weer naar het podium met een mooie derde plaats. Virgil-Amber Bloemhard wist op zijn beurt in de tweede race van de Superbike categorie een tweede plaats te pakken en kwam, na vijf jaar niet te hebben geracet, op het podium terecht. Frank Gallagher werd tweeëntwintigste en zesde in deze twee races.

 

Deel op social media: