Performance Racing Achterhoek kent tegenslagen tijdens 2018 editie North West 200

Van dinsdag 15 t/m zaterdag 19 mei was het Performance Racing Team Achterhoek actief tijdens de North West 200 in Noord Ierland. Het team kwam hier uit in de Superbike, Superstock en Supersport klasse met Joey den Besten, Johan Fredriks, Ilja Caljouw en Pierre Yves Bian.

Dag 1 dinsdag 15 mei 2018: De eerste kwalificaties

Terwijl donderdag Henk en René al met de vrachtwagen op pad waren gegaan, was de rest van het team op zaterdag per vliegtuig gearriveerd in Noord Ierland. Nadat de boel was opgezet genoot men van wat vrije uren. Op maandag vond de rijders briefing plaats waarna het op dinsdag tijd was voor de actie. De eerste kwalificatietrainingen en de nieuwkomerstraining

Ilja Caljouw begon op dinsdag aan zijn eerste kennismaking met de North West 200 tijdens de nieuwkomerstraining. De Yamaha coureur kon onder droge omstandigheden te trainen. Aan het einde van de training kreeg hij helaas te maken met een lekke radiateur. Hierdoor kon de coureur uit Smilde niet veel rijden gedurende de Supersport training.

Joey den Besten begon dinsdagochtend voor de tweede keer aan zijn avontuur op de North West nadat hij vorig jaar debuteerde in de Supersport klasse. Dit jaar is het toch net even iets anders in de Superbike klasse tussen het grote geweld. De eerste training kon Den Besten onder droge omstandigheden rijden. Na 3 ronde kwam er echter een rode vlag situatie. Hierbij had Johan Fredriks een crash meegemaakt waarbij hij helaas een gebroken enkel heeft opgelopen. Tijdens de Superstock training waren de omstandigheden half nat. Joey nam hierin geen risico’s en reed de training gewoon goed uit.

Performance Racing nieuwkomer Pierre Yves Bian maakte evenals Ilja Caljouw zijn North West 200 debuut. De Fransman kende een goede eerste dag in Noord Ierland en had de snelheid er goed in zitten en was tevreden over zijn eerste kilometers in Noord Ierland met het voor hem nieuwe team.

Dag 2 Donderdag 17 mei 2018


Na de rustdag op woensdag was het t donderdag weer tijd voor actie op de North West. Er waren trainingen en de eerste Supersport race stond op deze dag gepland. Ilja mocht de race op donderdag starten vanaf P30.

Ilja kende in de eerste race pech nadat hij de race moest opgeven door een koppakking die lek bleek te zijn. Dit was erg zuur mede omdat de coureur uit Smilde in de trainingen ook al niet veel kilometers had kunnen maken. Naast Caljouw, was het Pierre Yves Bian die ook de nodige pech kende waardoor hij ook de race niet uit wist te rijden.

Joey den Besten kende op zijn Kawasaki ZX10 ook de nodige pech omdat hij in de Stock kwalificatie te maken kreeg met een kapot blok. Dit had als gevolg dat de Performance Racing coureur niet mocht starten in de Stock klasse. De reserverenmotor werd met man en macht klaargemaakt door het team waarna Joey toch de Superbike kwalificatie nog kon rijden. In deze klasse wist Den Besten zich als 36e.  Een dag met heel veel pech. Op naar de race dag van zaterdag.  

 

Zaterdag 19 mei 2018 Race Day


Zaterdag was het tijd voor de races. De tweede race in de Supersport en de Superbike races. Het team Onder goede weersomstandigheden en veel publiek was het dan eindelijk zo ver en mocht er nog een keer worden geracet op de North West.

Ilja moest door al zijn pech van de afgelopen dagen aantreden op de reserve Yamaha R6 welke was klaargemaakt door het team. De coureur uit Smilde wist in een positieve race als 26e over de eindstreep te komen. Hiermee heeft hij de week goed af kunnen sluiten door als nog te finishen. ‘’Dit is echt wel even wat anders dan een normaal stratencircuit. De snelheden liggen veel hoger en de wegen zijn hobbeliger. Dit maakt het echt uitdagend. We zijn weer een ervaring rijker.’’ Zo liet de Yamaha coureur weten. Goed gedaan!

Pierre Yves Bian wist in een zeer sterke race als 20e te finishen. Hiermee was hij de snelste fransman ooit op de North West 200. Een zeer knappe prestatie.

Joey den Besten kende op donderdag een zeer ongelukkige dag doordat de Kawasaki coureur zijn machine met pech aan de kant moest zetten. Dit had als gevolg dat hij de Superstock races aan zich voorbij moest laten gaan omdat hij hier te weinig ronden had gemaakt gedurende de training. De reserve motor werd klaargemaakt hiermee kon Den Besten uiteindelijk op donderdag de Superbike sessies nog rijden. Helaas was de gifbeker nog niet leeg want op zaterdag waren er weer technische problemen waardoor Den Besten in beide Superbike races niet van start kon gaan. Erg zuur mede omdat het team al zo veel pech kende. Helaas het was niet anders. De pech was ook op zaterdag dus nog aanwezig.

Voor een update over het herstel van Johan Fredriks verwijzen wij u naar de volgende link:
https://www.racesport.nl/teams/johan-fredriks-tweede-operatie-achter-de-rug-maar-nog-veel-pijn/

 

 

 

 

Al met al kunnen we zeggen dat het ons niet echt mee heeft gezeten tijdens deze editie van de North West 200. We hebben veel pech gehad en technische problemen gekend. Ondanks de pech zijn we als team trots deel te mogen nemen aan de North West 200. Dit is niet voor elk team weggelegd. Langs deze weg willen we onze sponsoren, club van 50 leden en anderen die een bijdrage hebben geleverd aan onze deelname op dit evenement hartelijk danken. Zonder deze steun was dit zeker niet gelukt !

 


 

 

 

 

Deel op social media: