Twee podiumplaatsen voor Hamberg en sterk optreden Bloemhard tijdens IRRC van Tsjechië

Het Hengelose Performance Racing Achterhoek kan met tevredenheid terugkijken op een geslaagd vijfde IRRC-raceweekend in Tsjechië. De straten van Horice gaven vooral Jorn Hamberg (SSP) en Virgil-Amber Bloemhard (SBK) mooie resultaten. Ilja Caljouw kende op zijn Yamaha R6 een lastiger weekend, maar behaalde toch de nodige punten voor het kampioenschap. Daarnaast slaagde Jorn Hamberg er zelfs in om een nieuw ronde record neer te zetten.

Fotocredit: Madli Hanson

Het Performance Racing Achterhoek team was van 11 t/m 13 augustus te gast in Tsjechië voor de voorlaatste ronde van het IRRC-kampioenschap. De omstandigheden waren ideaal met ruim 30 graden. Ook waren er de nodige Achterhoekse racefans het Hengelose team achterna gereisd om hen aan te moedigen gedurende het raceweekend.

De kwalificaties

Zaterdag stonden er twee kwalificaties in elke klasse op het programma. Ook had de organisatie voorafgaand aan de kwalificaties gezorgd voor een vrije training. Dit was een goede mogelijkheid om voor dat het echt moest gebeuren, even de baan op te gaan. De omstandigheden waren direct al goed en het was tijd om het te laten zien in de kwalificaties

Als eerste was het de beurt aan de IRRC Supersport-coureurs. Hamberg was direct snel en liet gelijk weten dat men rekening met hem moest houden dit weekend. Met een 2.17.2 was Hamberg dan ook voorlopig de snelste na de eerste tijdtraining. Nadat Ilja Caljouw in de vrije training sterk voor de dag kwam, liet hij ook in de eerste kwalificatie een goede indruk achter met de voorlopig vijfde tijd.

De tweede IRRC Supersport kwalificatie werd een waar spektakel. Jorn Hamberg liet weer zien waarom hij het hele jaar al zo enorm snel is en had met een tijd van 2.16.7 de pole te pakken. Ilja Caljouw reed met een 2.20.4 naar de zesde tijd voor de races van zondag.

Virgil-Amber Bloemhard maakte in Horice een zeer sterke indruk. De Kawasaki coureur was sterk in beide IRRC Superbike kwalificaties. Na de eerste tijdtraining had hij de zevende plek in handen met een tijd van 2.19.4. De tweede kwalificatie deed hij er nog een schepje bovenop door in de laatste fase van de training een sleepje te pakken. Dit leverde hem een zeer snelle tijd van 2.17.4 op. Hiermee mocht hij de races vanaf de zesde plek starten.

Races IRRC Supersport
De eerste Supersport 600 race was een waar spektakel. In het hol van de leeuw vertrok Jorn Hamberg vanaf de eerste plek. De start was goed en het werd een regelrecht gevecht tussen de nummers 1 en 2 uit het kampioenschap. Na een aantal positiewisselingen wist Cherveny aan Hamberg voorbij te komen, maar de Performance Racing-coureur gaf zich niet gewonnen en wist in de laatste ronde nog een 2.16.610 neer te zetten waarmee hij de snelste raceronde pakte. Helaas was de tweede plek het maximaal haalbare. Ilja Caljouw werd zevende in zijn eerste race.

Jorn Hamberg was zeer sterk in zijn tweede race. Hij wist te jagen op Cherveny en wist zelfs aan hem voorbij te gaan. Hamberg reed een tijd van 2.16.14. Hiermee reed hij het absolute ronde record en stootte Cherveny van de troon. Helaas werd de race onderbroken. De organisatie besloot geen herstart te doen, hierdoor kregen de rijders halve punten. Ilja Caljouw werd achtste.

Races IRRC Superbike

Bloemhard kende een goede start vanaf plek 5, maar wist zich niet in de kopgroep te mengen. De snelheid zat er goed in, maar in het begin van de race liep de kopgroep al vrij snel weg. Het was een mooie race om te zien. De Performance Racing-coureur wist als vijfde over de streep te komen en pakte punten voor de vierde plaats.

De tweede race was wederom sterk van Bloemhard. Na een goede start, wist hij goed mee te komen, maar helaas wist de kopgroep weer een gat te slaan en kon hij niet meer volgen. De rijder op plek zeven leek dichterbij te komen, maar Bloemhard wist zich goed te verdedigen en werd zesde in race twee. Door de gastrijders die ervoor zaten, scoort hij weer een vierde plek voor de IRRC- punten