Weekend met veel emoties tijdens IRRC Chimay

Dit weekend werden op het stratencircuit van Chimay de zevende en achtste wedstrijd voor het IRRC verreden. Performance Racing Achterhoek verscheen hier aan de start met Joey den Besten en Frank Bakker. Dit weekend reden we behalve het IRRC, ook het Belgisch Kampioenschap, dit om meer kilometers te maken.

 

Kwalificaties1  Belgisch Kampioenschap Superbikes Frank Bakker

Omdat we de Yamaha R1 weer op hadden gebouwd, wouden we de eerste training voor het BK gebruiken om deze te testen. Na twee rondjes werd er al de rode vlag getoond omdat er iemand hard gecrasht was. Toen Frank in de pit line kwam bleek er olie uit de Yamaha te lekken. Maar omdat we het niet zeker wisten hebben we het blok schoongemaakt en toen we weer verder konden met de training zouden we het dus even aankijken of de motor nog verder zou gaan lekken. De training werd hervat en we konden onze training dus weer hervatten. Naar twee ronden kwam Frank weer binnen met olie op zijn laarzen. Al snel werd duidelijk dat we niet met de Yamaha R1 verder konden. Hiermee moesten we dus de eerste kwalificatie van het BK noodgedwongen staken..

Kwalificatie 1 Belgisch Kampioenschap Supersport Joey den Besten

Ook Joey reed behalve het IRRC Supersport ook mee in het BK. Joey deed het eerste rustig aan omdat hij eerst de baan wilde verkennen omdat het de eerste keer was dat hij hier reed, Beetje bij beetje ging hij steeds ietsjes harder maar nam geen onnodige risico’s. In de laatste ronden reed Joey nog een tijd van 1.54.3 dit was goed voor een voorlopige tweede tijd. Hiermee stond hij vier seconden achter op de snelle Belg Timoty Baken die dit weekend een maatje te groot was.

 

Kwalificatie 1 IRRC Frank en Joey

De IRRC Supersport en  Superbikes reden dit weekend bij elkaar in. Vandaar dan Frank en Joey tegelijk in de  baan waren. Voor het team dus erg druk. Na nog maar twee ronden kwam er al een rode vlag en was er weer iemand hard afgegaan. Na een uur in de pitstraat te hebben gewacht werd de training wel weer hervat.. De jongens konden nog zeven rondjes rijden maar konden beide geen toptijd neerzetten. Joey kwam op een voorlopige 13e plek algemeen te staan en als 4e in de Supersport klasse. Frank reed een 1.51.8 dat was goed voor een voorlopige achtste plaats.

 

Tweede kwalificatie BK Superbikes Frank

Omdat we nu met de Kawasaki moesten beginnen was het eerst weer even zoeken naar de juiste afstelling. Frank kon wel de hele training benutten en kon constante rondetijden neerzetten maar kwam desondanks niet meer aan zijn tijd uit het IRRC. Omdat we geen goede afstelling voor de Kawasaki werd in overleg besloten de BK wedstrijden niet te verrijden.

De rest van de trainingsdag werd gecanceld wegens een dodelijke ongeval.

Zondag

Door de organisatie was wel besloten om de wedstrijden te gaan rijden. De omstandigheden voor wat betreft het weer waren wel goed maar toch was er een bedrukte stemming op het paddock.

 

Race 1 IRRC

De wedstrijd startte om half twee en werd verreden onder goede omstandigheden.. Het was droog en warm. De start van Joey en Frank was zeer goed en ze wisten beide in de begin fase gelijk een paar plekken goed te maken. Ze kwamen in de eerste ronde als 6e en 7de door algemeen. Omdat er iemand uitviel schoof Frank een plekje op en kon doorstomen naar de 5de plek. Joey bleef 7de omdat Matti Seidel aan hem voorbij was gekomen. Joey lag op dat moment tweede in de Supersport klasse. Baken reed al ver van Joey weg hij was dit weekend echt oppermachtig. Joey kon daarin tegen wel veilig op de tweede plaats blijven rijden omdat hij al ver van de 3e man was gereden. Voor Frank daarin tegen was het wel een felle strijd om de 5de plaats. Tot in de laatste ronde moest Frank er hard voor knokken maar uiteindelijk maakte Seidel nog een foutje waardoor Frank zonder bedreiging als 5de over de finish kwam. Joey kon achter Frank Frank de wedstrijd als 6e eindigen en werd tweede in de Supersport klasse Door dat er voor Frank een gastrijder zat werd hij 4e algemeen. Een goede eerste race dus.

Wedstrijden Joey BK Supersport Joey

Joey wou meer kilometers maken en reed dus de wedstrijden in het BK. In deze twee wedstrijden was Timoty Baken steeds de snelste man met Joey als 2e gevolgd. Joey werd dus twee keer 2e en kon dus twee keer een beker mee naar huis nemen voor het BK.

 

 

Wat voor ons een mooi weekend was. Kende toch een zwarte rand, want dit weekend zijn er helaas 3 coureurs omgekomen bij harde crashes. Iets wat ieder diep raakt en ons ook. Namens het hele team willen wij nabestaanden, familie en het team van deze coureurs erg veel sterkte wensen bij dit vreselijke verlies!

R.I.P

Vick de Cooremeter #111

Thilo Häfele #211

Julien Piquet. #90
Namens Performance Racing Achterhoek,

Arno Wassink en Kai Zweverink

 

Deel op social media: