We’ll never forget you Jochem van den Hoek#88

Op woensdag 7 juni jl. ontvingen wij het vreselijke en zeer trieste bericht dat onze coureur Jochem van den Hoek om het leven was gekomen ten gevolge van een crash tijdens de Superstock race van die ochtend. Het bericht van Jochem ’s overlijden kwam als een klap binnen en we waren zeer aangeslagen door dit vreselijke bericht. Ondanks het verlies van Jochem blijven we hem herinneren als een mooi en bijzonder mens. Gisteren, maandag 26 juni hebben we afscheid van Jochem genomen en hebben hem zijn laatste groet gebracht.

 

Een goede coureur
We herinneren ons Jochem als een zeer goede coureur, een echte roadracer. Dit is wat hij het liefst deed, racen op een stratencircuit. Op een stratencircuit voelde Jochem zich thuis en kon hij het beste uit de voeten. Nee, een permanent circuit dat vond hij maar niks. Dat was niet spannend genoeg en daarin zag hij geen uitdaging.

Spektakel
Dat het roadracen zijn ding was dat was duidelijk. Als Jochem in actie kwam, was het gegarandeerd spektakel. Dit zorgde voor zijn bijnaam ‘Sjakie Spektakel’, een  bijnaam die een begrip is geworden in de motorsportwereld. Elke race die Jochem reed was één groot spektakel. Jochem reed vol passie en strijd rond op de baan en wilde zichzelf altijd verbeteren. Ook naast de baan wist Jochem voor een hoop spektakel te zorgen met zijn knalrode bus op het paddock.

Debuut Isle of Man TT 2016: Een droom die uitkwam
Vanaf het begin van zijn roadrace carrière in 2011 was het al duidelijk. Jochem had maar één doel, het rijden van de Isle of Man TT. Dit was vanaf het begin zijn grootste droom, hier deed hij alles voor. Dit was het mooiste wat er bestond zei hij zelf altijd. De droom die hij al zolang had, werd in het seizoen 2016 werkelijkheid. Jochem maakte samen met Performance Racing Achterhoek zijn debuut op het Isle of Man. Jochem deed het zeer goed en wist een wereldprestatie neer te zetten door beste nieuwkomer in de Superstock klasse te worden. Hij had het geflikt, Jochem van den Hoek had zijn Isle of Man TT uitgereden. “Dit waren de beste weken uit mijn leven, mijn droom is uitgekomen,” zo gaf Jochem aan.

Goede start van het seizoen 2017
Na zijn zeer sterke seizoen in 2016 waarin hij als vijfde eindigde in de eindstand van het IRRC Superbikes, werd er voor het aankomende seizoen een nieuwe Kawasaki aangeschaft. De BeNeCup wedstrijd in Croix was de eerste kennismaking met de nieuwe motor voor Sjakie Spektakel. Het was een wat moeizaam weekend maar ondanks dat hadden Jochem en het team er veel vertrouwen in dat het goed zou komen. Dit had ook te maken doordat men aan het eind van het weekend veel dingen had veranderd die goed uitpakten.

Het eerste IRRC weekend in Hengelo was voor iedereen even afwachten hoe het zou gaan. Maar mede door de constante verbeteringen aan de motor had men er veel vertrouwen in. Tijdens de kwalificatietrainingen op zaterdag groeide het vertrouwen bij zowel Jochem als het team. “Spektakel gaat het worden,” zei Jochem na de trainingen. Jochem had gelijk, het werd een waar spektakel waarin Jochem in zijn eerste IRRC race een zeer knappe derde plaats wist te pakken. Dit was Jochem zijn eerste podium met Performance Racing. Loon na werken dus! Dat was nog niet alles, want in de eerste BeNeCup race liet Jochem zien dat hij een baas was door als eerste over de finish te komen en daarmee de wedstrijd te winnen. Hij vond het geweldig. Eindelijk was het gelukt. Bij de start van de tweede IRRC race kwam Jochem ten val waarbij hij een hersenschudding opliep en een startverbod kreeg voor deze dag. Erg zonde want het ging super dat weekend!

North West 200
De dinsdag na de thuisrace in Hengelo stond voor Jochem en het team de North West 200 op het programma in Noord Ierland. Dit was voor Jochem zijn laatste voorbereiding op de Isle of Man TT. Tijdens de North West liet Jochem een zeer goede indruk achter met onder andere een elfde plek in de eerste Stock race. Alles ging goed en Jochem voelde zich top en was klaar voor de Isle of Man TT.

Isle of Man 2017
Gedurende de Isle of Man TT had Jochem onderdak gevonden bij het Engelse TC Racing team. De eerste week, de week van de trainingen, begon wat wisselvallig door de weersomstandigheden. Ondanks dat er een aantal trainingen waren uitgesteld door de regen, wist Jochem het in de trainingen waarin hij wel in actie kwam uitstekend te doen met een 32e plaats in de Stock en een 37e plek in de Superbike klasse.  Tijdens de eerste Superbike race op zondag eindigde Jochem op een zeer knappe 27e plaats, hier was hij dik tevreden mee.

Op woensdagochtend stond de Superstock race op de Mountain Course op het programma. Helaas ging het tijdens deze race mis en crashte Jochem bij de 11th Milestone in de eerste ronde van de race. Dit werd Jochem fataal, hij overleed aan de gevolgen van zijn crash.

Een zeer vreselijke en trieste gebeurtenis waar wij als team diep door zijn geraakt. Onze gedachten gaan dan ook uit naar familie, vrienden en kennissen van Jochem. Wij wensen hen veel sterkte toe in deze zeer moeilijke tijd.

Als team zijn wij diep geraakt door het overlijden van Jochem. We koesteren de herinneringen en denken terug aan de vele mooie en waardevolle momenten die we met hem hebben meegemaakt. We herinneren Jochem als een echte fanatieke wegracer met  hart voor de sport. Racen was zijn leven en zat in zijn bloed. Hij was een goede coureur maar bovenal een zeer bijzonder mens. Als Jochem er was gebeurde er vaak iets grappigs en beleefde je altijd wel wat. Het was een waar spektakel als hij er bij was!

Helaas zal het nooit meer hetzelfde zijn als voorheen, nooit meer het spektakel op de baan, de spierballen in de uitloopronde en op de startgrid. Het zal nooit meer hetzelfde zijn maar we zullen de herinneringen koesteren.

R.I.P. We’ll never forget you Sjakie Spektakel #88

 

 

Deel op social media: